Arm og hånd omkring en nøgen gravid mave.
FOA rejser både konkrete erstatningssager og en principiel sag ved domstolen for at sikre, at gravide elever får forlænget deres uddannelse.
Foto: Colourbox

Gravide elever skal sikres

FOA rejser sager for Ligebehandlingsnævnet for 21 elever, der ikke fik forlænget deres uddannelse, da de blev gravide. Samtidig vil FOA have rettens ord for, at gravide elever skal have uddannelsen forlænget.

FOA er i gang med at rejse 21 sager ved Ligebehandlingsnævnet for elever, der ikke fik forlænget deres uddannelse, da de blev gravide.

For de berørte elever betød den manglede forlængelse stor usikkerhed om deres uddannelse. For nogle betød det også en mindre indtægt, fordi de måtte gå på barselsdagpenge i stedet for fuld løn.

Det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen, PASS, har mulighed for at bevilge forlængelser af gravide elevers uddannelse. Men den mulighed har været blokeret af de kommunale arbejdsgivere i KL. KL mener, at det er op til den enkelte kommune, om den vil bevilge forlængelse.

”Urimelig behandling”
En del kommuner har valgt at forlænge automatisk, men i mange kommuner sker det ikke. Og for elever i disse kommuner er en forlængelse via PASS altså ikke nogen mulighed.

”Derfor går vi andre veje for at sikre disse elever, der er ude for en helt urimelig behandling af deres kommuner. Vi mener, at kommunerne og PASS overtræder både ligebehandlingsloven og loven om erhvervsuddannelser, når de nægter forlængelse,” siger FOAs forhandlingschef Jakob Bang til Fagbladet FOA.

Hvis Ligebehandlingsnævnet giver FOA ret, vil de berørte elever kunne se frem til en økonomisk godtgørelse.

Principsag ved byretten
Samtidig arbejder FOA på at få fastslået, at loven om erhvervsuddannelser betyder, at PASS skal bevilge forlængelse. FOA har rejst en sag i byretten for en elev, som ikke har fået bevilget forlængelse af PASS. Som en del af denne sag går FOA efter at få rettens ord for, at loven pålægger PASS at bevilge forlængelse.

KL har bestridt, at der overhovedet kan rejses sådan en sag ved domstolene. Men for nylig har byretten afgjort, at sagen kan rejses, og FOA kører den nu videre ved byretten.

Hvis sagen vindes, vil det ifølge FOAs jurister betyde, at alle gravide elever skal have deres uddannelse forlænget.