Sosu-assistent Ea Petersen hjælper ældre mand i kørestol ind i minibus
Selvom Ea Petersen varetager særlige opgaver, gør hun sig ikke fortjent til lokale lønkroner.
Foto: Søren Schnoor

Ingen penge til lokalløn

Sosu-assistent har aldrig set skyggen af lokale løntillæg.

Ea Petersen har været ansat som sosu-assistent i Frederikshavn Kommune i fem år. I de fem år har hverken hun eller hendes nærmeste kolleger fået del i de lokale løntillæg, som for eksempel gives til medarbejdere med særlige kvalifikationer.

“Hver gang vi har spurgt til det, har vi fået at vide, at der ikke er penge til det,” fortæller Ea Petersen.
Frederikshavn Kommune er blandt de kommuner, der udbetaler færrest lokale lønkroner. 

I de to sidste overenskomstperioder er der ikke afsat nye midler til lokalløn, men ved af- og tilgang af nye medarbejdere kan der blive penge tilovers til genforhandling – hvis for eksempel en medarbejder på et højt løntrin stopper og en nyuddannet på et lavere løntrin erstatter hende. Alligevel har Ea Petersen ikke hørt om kolleger, der har forhandlet sig frem til en højere løn.

Gået glip af 670 kroner om måneden
Hvis Ea Petersen havde fået lokalløn som gennemsnittet for medarbejdere med samme uddannelse og anciennitet, ville hun have omkring 670 kroner mere til sig selv om måneden. 

Kommunerne udbetaler lokalløn ud fra kriterier om blandt andet efteruddannelse eller særlige opgaver. Ea Petersen har søgt om at komme på efteruddannelse, men fik igen at vide, at der ikke var penge til det.

“Det er for dårligt, at medarbejdere, der gør en særlig indsats ikke bliver belønnet for det. Jeg gør meget for at lave aktiviteter for de ældre og mener, at jeg har en særlig rolle på min arbejdsplads. Det må man gerne belønnes for,” mener hun.