Pressemeddelelse

Far-vel-færd!

Gamle Ole på 88 ligger i sin seng. Klokken er 17. Ole er alene. Natputteren fra hjemmeplejen har lige lagt ham i seng. Det var hun nødt til, hvis hun skal nå alle på sin liste.

Lille Cecilie på 3 er også alene. Hun sidder på børnehavens toilet og vil gerne have hjælp til at blive tørret, men den voksne på stuen er optaget af at trøste Mathias på 4, som græder, mens hun samtidigt forsøger at hjælpe Rie på 3 med at lyne jakken, så hun kan komme ud på legepladsen efter frokost.

Omsorg er lig med overskud. Tid til omsorg er lig med velfærd. Velfærd koster - det ved enhver almindelig dansker. Hvorfor er det så så svært at forstå på Christiansborg?

Stort set alle kommuner står i disse år med den demografiske og økonomiske udfordring, at vi år for år bliver flere og flere ældre, som kræver mere pleje og omsorg, end der afsættes ressourcer til.

I nogle kommuner – heriblandt Odense – medfører demografien nu og i år fremover dobbelte udfordringer: både et voksende antal ældre, men også flere og flere børn.

Alligevel var der i andet kvartal 2018 ifølge Danmarks Statistik 30.000 færre beskæftiget med at yde offentlig velfærd sammenlignet med år 2010, hvor antallet var højest.

Men fortidens udhuling af den offentlige sektor er ingenting imod fremtidens udfordringer! For eksempel skal ansatte på social- og sundhedsområdet løbe 30 % stærkere end nu, hvis vi blot lader stå til. Hvem kan overskue konsekvenserne?

Når regeringens jerngreb om kommunernes økonomi strammes, så det i befolkningen opleves som om, der ikke er råd til velfærd, får det den velfærdskontrakt, vi har indgået med hinanden, til at smuldre. Velfærden vakler, uligheden vokser og ryster vores samfundsorden.

Vores tillid til hinanden undergraves, og vores tro på et retfærdigt system afløses af mistillid og øgede kontrolforanstaltninger ved at se velfærdsmidler omfordelt til lettelser af skat og afgifter til dem, der har mest.

Der skal investeres i velfærden – tilføres nye og flere penge – MANGE PENGE, hvis Danmark fremover skal fungere og hænge sammen.

Vi vil ikke vinke farvel til velfærden. Vi vil en anden vej – VELFÆRDENS VEJ! Lad os følge den sammen!

Udtalt ved PMF Fyns generalforsamling 25. april 2019