Bedre mulighed for erstatning efter vold!

En ny dom fra Højesteret gør det lettere at få erstatning efter vold og trusler. Den åbner også op for erstatning i gamle voldssager – læs her hvorfor:

Du behøver ikke længere at politianmelde vold og trusler på jobbet inden for 72 timer for at være berettiget til erstatning, fastslår en ny dom fra Højesteret.

De sager, som Erstatningsnævnet nu vil se på/genbehandle, er de sager, der i perioden 1. januar 2014 til 4. september 2018 er blevet afvist med begrundelsen om, at de hensyn, som pågældende skadelidte (evt. arbejdsgiver) har anført som begrundelse for ikke at politianmelde gerningsmanden, er ”generelle” og ikke dermed ”konkrete og/eller individuelle pædagogiske og/eller behandlingsmæssige”.

Det betyder, at der er en række sager, som Erstatningsnævnet har afvist som omfattet af Voldsofferloven, der vil skulle genbehandles. Hvis du har haft en sag, der er faldet for Erstatningsnævnets forkerte praksis, vil den med stor sandsynlighed blive genoptaget af Erstatningsnævnet.

Hvis man er udsat for vold:

  1. Det er vigtigt, hvis du udsættes for vold/trusler på arbejdspladsen og ikke vil politianmelde dette, at du fortsat sikrer dig ledelsens beskrivelse/begrundelse af de generelle hensyn til Erstatningsnævnet om, hvorfor man ikke politianmeldte inden 72 timer i den enkelte sag

  2. Den vigtigste undtagelse til ovennævnte udgangspunkt er, at hvis skadevolder er anbragt på institutionen på grund af en dom, skal disse voldelige episoder/trusler fra domsanbragte altid politianmeldes

  3. Forbundet vil vende tilbage med, om det tidligere udsendte voldsskema, som ligger på www.foa.dk, fremadrettet skal anvendes i dets nuværende form

 

Jf. punkt 1 kan en begrundelse f.eks. være, at man (herunder ens leder) på arbejdspladsen ikke ønsker at melde beboere/borgere, som man drager omsorg for på institutionen/arbejdspladsen til politiet – ud fra hensynet til den fremadrettede relation og tillid mellem borgerne/beboerne og medarbejderne.