Spis og drik med god samvittighed

Ansatte på restauranter, caféer og værtshuse bør ligesom andre lønmodtagere have ordentlige løn- og arbejdsforhold. Det kan FOAs medlemmer bidrage til, hvis de spiser og drikker på virksomheder, der har overenskomst med 3F.

lammekoteletter
Foto: Colourbox

Konflikten med restauranten Vejlegården har sat fokus på forholdene i restaurationsbranchen, hvor en række virksomheder har opsagt deres overenskomst med 3F. I stedet har de indgået en overenskomst med KRIFA, der er markant ringere for de ansatte, der får en lavere timeløn og dårligere arbejdstidsregler.

Hvis arbejdsgiverne frit kan vælge overenskomst, vil mange selvfølgelig vælge den billigste og det vil undergrave forholdene i hele branchen, hvor virksomheder efterhånden vil få svært ved at konkurrere, hvis de har overenskomst med 3F. Det er derfor naturligt, at 3F kæmper for, at Vejlegården og andre virksomheder igen får overenskomst med forbundet.

Dårlige forhold i restaurationsbranchen kan brede sig til andre dele af arbejdsmarkedet, og FOA Århus opfordrer til, at medlemmerne spiser og drikker på virksomheder, der har overenskomst med 3F.

Du kan se en liste over århusianske restaurationsvirksomheder med overenskomst her. Listen er fra marts 2012 og ikke nødvendigvis komplet. 

Du kan også søge efter virksomheder med overenskomst her.