Spar på bureaukratiet – ikke de handicappede

FOA Århus foreslår, at Århus Kommune sparer på chefer og bureaukrater og ikke de handicappede.

Medierne har i den seneste tid fortalt flere historier om, hvordan besparelser i Århus Kommune forringer handicappede borgeres situation, så de for eksempel ikke længere selv kan bestemme, hvornår de vil i seng.

FOA Århus protesterer mod besparelserne, der både betyder væsentligt dårligere forhold for de handicappede, og at de ansatte får ringere arbejdsvilkår.

Forringelserne er en del af de kommunale budgetbesparelser. Under budgetdebatten foreslog FOA Århus ellers en lang række konkrete besparelser på overflødige ledelseslag og kontrolfunktioner, og en stor del af dem er ikke blevet gennemført. Afdelingen vil endnu engang opfordre til, at Århus Kommune sparer her i stedet for at spare på borgere, der som de handicappede i forvejen har store udfordringer.

På landsplan gør mange politikere desværre handicappede til et stort økonomisk problem. Det er grotesk, for et samfunds budget består af utrolig mange udgifter og indtægter, og det giver derfor ingen fornuftig mening at fokusere ensidigt på en enkelt udgiftspost. For eksempel ville det offentlige ikke have økonomiske problemer, hvis skatter og afgifter var vokset i samme tempo som priser og lønninger. Men det har regeringens skattestop forhindret. Der var heller ingen pengemangel, hvis multinationale selskaber betalte en anstændig skat i Danmark, eller hvis staten krævede en rimelig skat af olieindtægterne fra Nordsøen. Og ikke bare Århus Kommune, men hele den offentlige sektor kunne spare mange penge, hvis den skar ned på det kontrolbureaukrati, som gør livet surt for den offentlige sektors brugere og ansatte.

Alligevel fokuserer mange politikere på handicapudgifterne, selvom handicappede er blandt de mennesker, som har mest brug for hjælp. Det er ikke alene upassende og usolidarisk, men også fejt, fordi denne gruppe borgere på mange måder er lille og svag.