Robotter bør være kommunale

Robotstøvsugning hos svage ældre bør være en kommunal opgave. Det mener FOA Århus, som kritiserer, at Århus Kommunes ældrepleje fra nytår ikke længere vil hjælpe de ældre med støvsugning.

Robotter bør være kommunale

I stedet opfordrer Århus Kommune de ældre til at købe en robotstøvsuger, få pårørende til at støvsuge eller at gøre det selv.

- Men det er kun de svageste ældre, som kommunen visiterer til rengøring, og kommunen kan ikke forvente, at disse ældre nødvendigvis kan håndtere en robotstøvsuger, kan støvsuge selv eller har pårørende, der kan og vil hjælpe dem, mener afdelingsformand Kirsten Normann Andersen.

Hun peger på, at robotstøvsugere koster op til 5000 kr., og at de bedste typisk vil være de dyreste.

- Den udgift, mener vi ikke, det er rimeligt, at en kommune indirekte pålægger mange ældre, siger Kirsten Normann Andersen og forklarer, at robotstøvsugning heller ikke er tilstrækkelig, da robotten ikke støvsuger møblerne, ikke altid når ud i hjørnerne og skal have hjælp til at flytte eksempelvis de smalle spisestuestole, mange ældre har.

Hun understreger, at FOA Århus er tilhænger af ny teknologi, som kan udføre opgaver i ældreplejen, der ofte er meget nedslidende. Og at social- og sundhedspersonale i forvejen bruger alt mulig teknologi som for eksempel loftslifte og PDA’ere, de små håndholdte computere.

- Men vi mener, at støvsugning hos svage ældre er en kommunal opgave. Det bør derfor være Århus Kommunes ansvar at indkøbe robotstøvsugere, ligesom social- og sundhedspersonalet bør hjælpe de ældre og sikre, at teknologien bliver brugt rigtigt, så rengøringsstandarden ikke falder, siger Kirsten Norman Andersen.

Udover Århus mener også Odense og Billund kommuner, at de ældre selv skal stå for støvsugning og henviser blandt andet til, at de ældre kan anskaffe sig en robotstøvsuger.
Ankestyrelsen, den øverste ankeinstans i Danmark, vil nu principielt afgøre om den slags ordninger er lovlige eller strider mod serviceloven.