Trepart: FOA forventer et uddannelsesløft til de svageste

FOAs formand Dennis Kristensen forventer bedre muligheder for de kortest uddannede forud for de afgørende trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelse senere i dag.

I dag klokken 19 mødes repræsentanter for regering, arbejdsgivere og fagbevægelse til de formentlig sidste forhandlinger om, hvordan fremtidens voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU) skal skrues sammen.

Fagforbundet FOAs forhandler Dennis Kristensen møder op med nogen bekymring. Her få timer før vi går i gang, ser det hele lidt tungt ud. Jeg håber dog, at der alligevel er en bred forståelse for, at vi skal bruge flere ressourcer på de kortest uddannede, de som har mest brug for at blive opkvalificerede," siger Dennis Kristensen.

Der er over 3 milliarder kroner i opsparede midler i voksen- og efteruddannelse systemet, som FOA forventer bliver fordelt i et nyt VEU-system.

Dennis Kristensen understreger, at et uddannelsesløft til de svageste, ikke kun vil styrke den enkelte, men også vil gavne resten af samfundet og på længere sigt er en forudsætning, hvis vi vil bevare velfærden.

"Det er helt afgørende, at en eventuel aftale klart og tydeligt sætter en uddannelsesdagsorden ikke alene for det private arbejdsmarked, men også for den offentlige sektor. De offentlige arbejdsgivere bidrager økonomisk på lige fod med de private til uddannelsessystemet, og derfor skal de offentligt ansatte naturligvis også kunne se sig selv, hvis det ender med en aftale."

I kommunerne går ca. 20.000 SOSU'er af på grund af alder de næste ti år og dertil kommer, at der er brug for ca. 20.000 ekstra, hvis vi skal følge med efterspørgslen som følge af flere ældre i kommunerne. Dertil kommer behovet i regionerne.

"Vi skal sikre, at flere får mulighed for at gå fra ufaglært til faglært, og fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent, derfor er det helt nødvendigt at hele den offentlige sektor er med, når vi skal forbedre fremtidens voksen-, efter- og videreuddannelse," fortæller Dennis Kristensen.

FOAs formand lægger vægt på at, det at udvikle og drive moderne VEU-system stadig er et samfundsmæssigt ansvar, hvor fagbevægelse og offentlige og private arbejdsgivere også i fremtiden skal spille en central rolle.