Bedre psykiatri kræver tryghed for de ansatte

Skal vi sikre bedre vilkår for nogle af landets mest sårbare patienter, skal vi sikre, at de ansatte kan gå trygt på arbejde. Sundhedsministerens initiativ om større tryghed er derfor helt nødvendigt, mener sektorformand i FOA.

Medarbejdere i psykiatrien skal kunne gå trygt på arbejde uden at frygte for deres liv og helbred. Sådan lyder budskabet fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), som ved at udbygge kapaciteten og ansætte mere personale vil øge trygheden og sikkerheden for ansatte, der arbejder inden for psykiatrien i både kommuner og regioner.

I FOA kalder formand for Social- og Sundhedssektoren Tanja Nielsen indsatsen for mere tryghed for de ansatte en nødvendighed for at skabe bedre forhold for psykisk syge.

”Gode vilkår for patienterne forudsætter, at de ansatte føler sig trygge og sikre, når de går på arbejde. Hvis de ansatte føler sig trygge, føler patienterne sig også trygge,” siger sektorformanden.

At der er behov for en særlig indsats for større tryghed og sikkerhed taler en række dybt alvorlige forhold for. Over de seneste 11 år er 9 ansatte i psykiatrien blevet dræbt af patienter, ligesom en række medpatienter har mistet livet. Samtidig oplever ansatte i psykiatrien i langt højere grad end danskerne generelt, at de bliver udsat for trusler om vold eller regulær fysisk vold på arbejdet. Således viser FOAs seneste arbejdsmiljøundersøgelse blandt medlemmer ansat i psykiatrien, at 63 procent inden for det seneste år har været udsat for trusler om vold. 39 procent har været udsat for fysisk vold. Gennemsnittet for danskerne generelt ligger på henholdsvis 6 og 4 procent.

Det, der kan skabe større tryghed for de ansatte, er ifølge Tanja Nielsen, at der på arbejdspladserne er tilstrækkeligt mange ansatte med de rigtige, faglige kompetencer.

”Af og til hører vi forslag om, at vi skal beskytte de ansatte ved at sætte ind med vagter. Det vil jeg ikke afvise, at man kan få gavn af nogle steder. Men det, der virkelig er brug for, er tilstrækkeligt personale med de rette faglige kompetencer og tid til at udfolde deres faglighed. Med nok ansatte med de rette kompetencer i stedet for skiftende, ikke-uddannede vikarer, vil patienter og borgere også møde færre forskellige ansigter. Det øger deres tryghed og bringer dem i bedre balance. Det vil skabe større sikkerhed for alle,” siger Tanja Nielsen.”

Ud over større tryghed for de ansatte vil Sundhedsministeren løfte børne- og ungepsykiatrien og lette adgangen hertil, samt sikre børn og unge en bedre opfølgning på deres forløb. Det løft er stærkt tiltrængt, mener Tanja Nielsen.

”Men det er et stort ønske for mig, at vi også skaber en bedre overgang fra børne- og ungepsykiatri til voksenpsykiatrien, for der opstår et virkelig farligt slip. En del af det sker allerede, når du bliver 16. Når du fylder 18, bliver du stemplet som voksen. Så slipper systemet grebet om patienten, og mange falder mellem to stole. Efter de 18 år er der heller ikke længere pligt til at inddrage pårørende. Men hvis du har haft brug for hjælp og støtte, forsvinder dit behov ikke med et trylleslag, fordi du fylder 18. Mange har åbenlyst fortsat brug for hjælp. Så her skal vi også sætte ind med nye løsninger,” siger Tanja Nielsen.

Samlet afsætter regeringen 400 millioner. kr. ekstra hvert år til fra 2024 at styrke psykiatrien med blandt andet mere sikkerhed til de ansatte, nye tilbud til børn og unge samt forskning inden for psykiatri. De penge kommer ud over, hvad regeringen har aftalt med regioner og kommuner i økonomiaftalen for 2024.

Som sektorformand er Tanja Nielsen godt tilfreds med, at regeringen sætter fokus på psykiatrien og sætter midler bag, ligesom hun ser frem til det videre arbejde med den såkaldte Psykiatriplan II.

”Både, når det handler om den psykiatriplan, vi vedtog sidste år og den nye, er det afgørende, at vi løbende følger, hvor der er brug for at sætte ind med flere ressourcer. FOA bidrager gerne med konkrete bud på, hvordan midlerne anvendes,” siger Tanja Nielsen.


Kontakt

Sektorformand Tanja Nielsen, telefon: 22 59 07 35

Hent billede i høj opløsning