Trods stor sosu-mangel: Kommuner ansætter helst på deltid

De danske kommuner mangler social- og sundhedsmedarbejdere, alligevel er 7 ud af 10 stillinger, der bliver slået op på området deltidsstillinger.

Over hele Danmark er der store problemer med at skaffe nok social- og sundhedsmedarbejdere til at passe det stigende antal plejetrængende danskere. Trods det var 73 procent af jobopslagene på området sidste år deltidsstillinger. Det viser tal fra LO´s jobdatabase AMOS.

"Det er grotesk i en situation, hvor vi så seriøst mangler uddannede medarbejdere på området. Hvordan skal vi lokke folk nok til faget, hvis man ikke kan komme til at arbejde så meget, at man faktisk kan leve af det," siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.

I forvejen er 84 procent af sosu-medarbejderne i kommuner og regioner deltidsansatte, de arbejder i gennemsnit 29,9 timer om ugen. Hvis alle kom op på fuld tid ville det forøge arbejdsstyrken med 19 procent, viser beregninger fra FOA.

"Kommunerne skal derfor komme i gang og tilbyde fuldtid, til de som ønsker det. Hvis flere kan blive ansat i fuldtidsstillinger, vil det både gøre faget mere attraktivt og løse en del af rekrutteringsproblemet," siger Karen Stæhr

Den mangel på sosu-medarbejdere som mange kommuner kæmper med lige nu, vil blive endnu kraftigere i de kommende år. Frem mod 2040 vil der komme næsten 260.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er en tredjedel af social- og sundhedsmedarbejderne i dag ældre end 55 år, og vil derfor forlade arbejdsmarkedet inden for en overskuelig fremtid. Tal fra FOA viser, at der i 2026 er behov for at tiltrække næsten 40.000 sosu-medarbejdere i kommunerne.

"De tal kommer, når vi alene kigger på alderssammensætningen blandt social- og sundhedsmedarbejderne. Vi skal bare huske, at der derudover er behov for flere ansatte, når personer under 60 år trækker sig tilbage af andre grunde, skifter job, kommer på førtidspension og lignende. Det er også en stor gruppe. De er ikke med i de her tal. Så faktisk er problemet endnu større", forklarer Kasper Manniche, cheføkonom i FOA.

Karen Stæhr frygter, at mange kommuner spekulerer i at ansætte sosu-medarbejdere på deltid.

"Færre timer betyder, at arbejdsgiverne ikke skal lægge frokost i vagtplanen for de deltidsansatte. En anden grund er, at arbejdsgiverne lægger vagterne på de tidspunkter, hvor der har været flest arbejdsopgaver - i stedet for at organisere arbejdet bedre," siger hun.

Se oversigt over opslag til sosu-stillinger på landsplan i 2017.