FOAs høringssvar vedr. kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner

FOA er bekymret over Sundhedsstyrelsens nye udkast til kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner og vil på det kraftigste anbefale, at der foretages ændringer, før kvalitetsstandarderne udgives.

Med de nuværende formuleringer om uddannelse, kompetencer og opgaveoverdragelse bidrager kvalitetsstandarderne til at hegne faggrupper mere ind, og dermed modarbejde mere tværgående opgaveløsning. Samtidig sendes et signal om, at opgaverne i akutfunktionerne stort set kun skal varetages af sygeplejersker. Det går stik imod drøftelserne i bl.a. Robusthedskommissionen om bedre brug af kompetencer – at vi skal have flere forskellige medarbejdere i spil omkring patienten, at det tværfaglige samarbejde skal styrkes, at der skal mere fokus på LEON-princippet, og at alle medarbejdere skal have mulighed for faglig udvikling. Samtidig er udkastet ikke på linje med erfaringerne i bl.a. Næstved Kommune, hvor social- og sundhedsassistenter er en væsentlig del af opgavevaretagelsen i akutfunktionen. Med dette udkast til kvalitetsstandarder risikerer Sundhedsstyrelsen dermed at halte gevaldigt efter en udvikling, frem for at være på forkant og skubbe på i den rigtige retning.

Derudover vil FOA påpege, at vi er stærkt utilfredse med den proces, som har ligget forud for dette udkast til kvalitetsstandarder. Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at inddrage FOA i arbejdsgruppen til trods for, at FOA repræsenterer de største faggrupper i den kommunale sundheds- og ældresektor, og at FOAs faggrupper både er til stede i de kommunale akutfunktioner samt i de sektorer, som akutfunktionerne har et væsentligt samarbejde med, særligt ældreplejen.

Læs hele høringssvaret her