FOAs høringssvar vedr. kvalitetsplan, tværkommunale samarbejde mv.

FOA støtter op om ambitionerne i den nye kvalitetsplan. Det er helt afgørende, at der sker en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, og at omstillingen til mere behandling i det nære sundhedsvæsen sker strategisk og fagligt funderet.

Lovforslaget om kvalitetsplanen har dog det grundlæggende problem, at sundheds- og ældreområdet ikke tænkes sammen. Når Sundhedsstyrelsen med lovforslaget får mandat til at komme med bindende krav, gælder det kun ydelserne efter sundhedsloven og ikke efter serviceloven. Denne opdeling giver ingen mening i en praktisk hverdag, hvor de samme medarbejdere hos de samme borgere løser opgaver efter både sundhedslov og servicelov. Derfor var et af formålene i arbejdet med en ny ældrelov, at servicelov og sundhedslov skulle tænkes sammen. 

FOA frygter, at der med dette lovforslag slås søm i denne problematiske styringsmæssige ramme med to forskellige lovgivninger, hvor der i stedet bør være et opgør med den. FOA vil derfor kraftigt opfordre til, at der allerede nu sker en samtænkning af ældreområdet og sundhedsområdet. Dette skal også sikre, at Sundhedsstyrelsen får det nødvendige mandat til at skabe de faglige rammer på ældreområdet, som bl.a. blev anbefalet af det rådgivende panel og ekspertgrupperne i arbejdet med en ny ældrelov. 

FOA vil opfordre til, at kvalitetsplanen tænkes nøje sammen med arbejdet i regi af psykiatriplanen, jf. at psykiatriske patienter nævnes som målgruppe for kvalitetsplanen.

Læs hele høringssvaret