FOAs høringssvar vedr. borgere med hastigt fremadskridende sygdom

FOA forstår ønsket om at give bedre hjælp til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom og bakker op om intentionerne bag tiltaget. FOA er dog bekymret for, om dette lovforslag reelt vil skabe den forbedring, som politikerne ønsker, samt om det kan medføre utilsigtede problemer. Derfor er det vigtigt, at der bliver tale om en så ubureaukratisk tildelingsmetode som muligt.

FOA frygter, at ordningen bliver bureaukratisk kompleks at styre, og at det dermed ikke bliver en meget hurtigere hjælp. Endvidere frygter vi, at det kommer til at øge bureaukratiet i kommunerne, eller alternativt at borgere med andre sygdomme og problemer, som ikke opfylder kriterierne i denne lov, kommer længere bagude i køen.

I FOA er vi enige i, at visitationsprocesserne i kommunerne kan være for lange og for bureaukratiske. Dette gælder dog ikke kun borgere med hastigt fremadskridende sygdomme, men alle borgere som har behov for hjælp. Vi ser derfor gerne, at man får kigget på systemet mere generelt, frem for kun at se på det for isolerede grupper. Det er netop hensigten med ældreloven at gøre visitationen i kommunerne mindre bureaukratiske.

På den baggrund vil FOA gerne stille spørgsmålet, om dette måske netop er et eksempel på, at politikere kommer til at lave ekstra lovgivning på baggrund af enkeltsager? Dvs. lovgivning, som øger bureaukratiet i kommunerne, selvom intentionen, når vi taler ældrelov og frisættelse, er en anden. Endelig vil vi i FOA hejse flaget for, at lovgivningen ikke må medføre øget ulighed.