Privat Plejefirma kaster medarbejdere under bussen med hjælp fra kommune
”Human Care”, som udfører privat hjemmepleje for Hvidovre Kommune, forsøger med en ny selskabskonstruktion at undslippe et krav fra FOA på vegne af medlemmerne på samlet 1,7 millioner kroner.
Af: Anne Guldager
Igennem flere år er det private plejefirma Human Care igen og igen trådt ved siden af regler og rettigheder.
FOA har derfor det seneste par år rejst en lang række sager over for firmaet på medlemmernes vegne, men nu forsøger Human Care at undslippe et samlet krav på 1,7 millioner kroner i en række verserende sager.
Det sker med det, som medlem af politisk ledelse i FOA SOSU Maria Konstantinidou kalder ”en snedig finte”.
”I marts 2024 oprettede Human Care et nyt firma, som overtog navnet og den aftale om privat hjemmepleje, som firmaet har med Hvidovre Kommune, og den 21. juni blev det gamle selskab erklæret konkurs. Det ligner en tanke”, mener Maria Konstantinidou.
”FOA har en lang række verserende sager mod det gamle firma, så i mine øjne, er der tale om en snedig finte, der er konstrueret for, at firmaet kan slippe for at betale det, de skylder medarbejderne”.
Har ikke haft styr på forretningen
Det er FOAs opfattelse, at Human Care i årevis har underbetalt medarbejdere, og ikke haft styr på deres forretning.
”Vi har fra medlemmer hørt talrige historier om for eksempel overfakturering, forkert registrering af besøg og ydelser, og om ufaglærte, der har udført opgaver, som kræver autorisation”.
”Desuden er det væltet ind med sager om bortvisninger af vores medlemmer og strukturelle lønproblemer”, fortæller Maria Konstantinidou.
Ikke mindre end 18 verserende sager venter på en afgørelse, der måske nu aldrig kommer.
Det drejer sig om 3 civilretslige sager vedr. bortvisning, 5 bortvisningssager ved faglig voldgift, 10 lønsager i Arbejdsretten. I alt er der tale om et samlet krav på ca. 1,7 millioner kroner plus renter.
Konkursen betyder, at medarbejderne risikerer at tabe hele eller dele af deres krav.
Hvidovre Kommune har lukket øjnene
Da firmaet i marts 2024 oprettede det nye selskab, accepterede Hvidovre Kommune, at det nye selskab overtog kontrakten med kommunen, selvom FOA gjorde opmærksom på omfanget af de verserende sager.
”Hvidovre Kommune har været med til at kaste medarbejderne under bussen”, mener Maria Konstantinidou.
”At der ikke har ringet nogle alarmklokker i kommunen, er uforståeligt, og det virker som om, man bevidst har lukket øjnene – på medarbejdernes bekostning”.
FOA har efter konkursen anlagt en sag om ”arbejdsretlig identitet” mellem de to virksomheder og vil herigennem forsøge at få den nye virksomhed til at hæfte for kravene fra den gamle virksomhed.
FOA SOSU har desuden rettet henvendelse direkte til Hvidovres borgmester Anders Wolf Andresen for at være sikker på, at kommunens politikere er orienteret om sagens alvor.