Uddrag af Tina Græsteds tale ved demonstrationen imod afskaffelse af store bededag.

Regeringen tager fra dem, som har mindst at give

FOA SOSUs formand sammenlignede regeringen med den onde sherif fra Nottingham i sin tale ved demonstrationen mod afskaffelsen af store bededag.

Hvad har Folkekirken, Døllefjelde-Musse Marked og fagbevægelsen tilfælles?

Svaret er, at de alle er modstandere af regeringens plan om at afskaffe store bededag, og derfor alle var repræsenteret, da der søndag den 5. februar var kaldt til demonstration på Christiansborg Slotsplads.

I strid med princip

Folkekirkens modstand er lige ud ad landevejen: Man afskaffer ikke bare en helligdag og en anledning til bøn og fordybelse.

For Døllefjelde-Musse Markedet handler det om selve dagen. Markedet, der hvert år tiltrækker i omegnen af 120.000 mennesker, ligger traditionelt i store bededagsferien.

Men for fagbevægelsen handler modstanden med afskaffelse af store bededag ikke om retten til at gå hverken i kirke eller på marked.

Det handler om det grundlæggende princip i den danske model - at i Danmark er løn og arbejdstid noget, der bliver aftalt af lønmodtagere og arbejdsgivere ved overenskomstforhandlingerne.  

En rygende fis

Forud for demonstrationen på Christiansborg var de københavnske fagforeninger samlet til for-demonstration for at kunne gå i samlet flok til slotspladsen.

Inden afgang talte blandt andre FOA SOSUs formand Tina Græsted.

Hun tordnede ikke bare imod angrebet på den danske model, men satte også et stort spørgsmålstegn ved regeringens regnestykke.

”Jeg tror ikke en rygende fis på, at det for alvor vil øge arbejdsudbuddet at fjerne store bededag. I hvert fald ikke på velfærdsområdet”.

Den onde sherif

Hvis man vil have mennesker til at arbejde mere, skal se på arbejdsmiljøet, sagde Tina Græsted. ”Når det er på plads, kan vi tale om at øge arbejdsudbuddet”.

Tina Græsted sammenlignede regeringens ageren med den onde sherif fra Nottingham i tegnefilmen om Robin Hood.

Ligesom sheriffen tager regeringen fra dem, som ikke har mere at give, mente hun.

”Her er det frihed, de tager. Fra dem, der ikke kan planlægge selv. Fra dem, som ikke kan arbejde hjemme og fra dem, der står til rådighed alle årets 365 dage”.

Stop nu

På Christiansborg Slotsplads opfordrede FOAs forbundsformand Mona Striib regeringen til at stoppe, ”mens legen er god”, som hun sagde.

Selvom opfordringen fik massiv opbakning i form af lange klapsalver, er der ikke umiddelbart tegn på, at regeringen har tænkt sig at følge den.