Fie Thylkjær og Sissel Flink Pedersen
Fie Thylkjær og Sissel Flink Pedersen

Vi fulgte vores mavetermometer

Det blev ikke blev til en medalje ved årets DM i Skills for Fie Yasmin Thylkjær og Sissel Flink Pedersen. Men deltagelsen har givet dem noget, der er mere værd.

Når Fie Yasmin Thylkjær og Sissel Flink Pedersen til november går ud ad døren på social- og sundhedsskolen for sidste gang, vinker de farvel til en elev-tid, der har budt på lidt af hvert.

Først vandt de den obligatoriske konkurrence ”Mini Skills” på SOSU H og røg videre til regionsmesterskabet, som de også vandt. Turen gik derfor i februar til Fredericia som Region Hovedstadens repræsentanter ved danmarksmesterskabet.

Det vandt de ikke, men det er langt fra skuffelse, der fylder, da medlemsbladet FOA SOSU nogle dage senere taler med de to social- og sundhedsassistentelever.

Tre dage på scenen

DM i Skills er det store årlige danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne, hvor ca. 300 deltagere kæmper inden for de forskellige fag om at blive landets bedste.

Murerne bygger, bagerne bager og frisørerne sætter hår, men for eleverne fra social- og sundhedsuddannelsen er det knap så enkelt at vise faget og dets mange facetter frem.

SOSU-konkurrencen foregår på en scene, hvor eleverne gennemspiller en række cases inden for de forskellige sektorer.

I løbet af to dage var Fie og Sissel på scenen seks gange. De havde trænet alle cases i forvejen ud fra et skriftligt oplæg omkring sygdomshistorik og livshistorie, men det var først, da de stod på scenen, at de mødte borgeren i skikkelse af en skuespiller og fik de konkrete opgaver, der fulgte med hver case.

Var nødt til at mærke efter

Ved regionsmesterskabet stillede Fie Thylkjær og Sissel Flink Pedersen op som par, men ved danmarksmesterskabet stiller man op alene. Sissel og Fie var derfor konkurrenter, men trænede sammen og støttede hinanden hele vejen.

”Vi havde det sådan, at hvis en af os kunne blive danmarksmester, havde vi begge vundet”, siger Sissel.

Udover syv dage med et team af trænere - sygeplejerske, SSA og fysioterapeut - øvede de sig også på egen hånd i fritiden. Der var helt styr på teori, forbindinger, sårpleje, blodsukkermåling, anlæggelse af venekateter osv., men det var noget helt andet, da de stod på scenen, og der kom en patient ind i billedet, fortæller de.

Opgaverne skal løses på tid, og begge kunne med det samme mærke, at de ikke ville kunne nå at komme igennem alle opgaver i den første case, hvis de også skulle være nærværende og vise omsorg over for den patient, de hver især stod overfor.

Mennesket er vigtigst

Fie og Sissel var begge frustrerede efter den første dags konkurrencer, hvor de langt fra havde nået alt, men de var også enige om, at det var vigtigere at være menneske på scenen end at være robot.

”Vi aftalte, vi ville blive ved med at lytte til vores mave-termometer, og at vi ville gå smilende ned fra scenen. Vi ville ikke glemme at tale med patienten eller holde en hånd – også selvom dommerne måske syntes, at det var vigtigere at bruge mere tid på at servere en skål yoghurt”, siger Sissel.

”Vi fandt ud af, hvad det var for nogle assistenter, vi gerne ville være, og hvad det var, vi gerne ville vise til andre. Det at møde mennesker med respekt og omsorg er ikke nødvendigvis noget, man kan, når man er færdiguddannet, selvom alt det sygeplejefaglige er på plads”, fortsætter hun.

”Jeg vil kunne gå ud fra en patient og sige, at selvom det ikke lige var i dag, vi fik skiftet al sengelinnedet, så kan jeg stå helt og fuldt ved den måde, jeg har mødt mennesket på”.

Har fået mere selvtillid

Forløbet op til og under Skills har været hårdt, men også meget givende på både det faglige og personlige plan, mener de begge.

”Jeg har udviklet mig helt vildt meget, fra jeg deltog i Mini Skills og til nu”, fortæller Fie.

”Jeg var meget usikker på mine kompetencer. Jeg vidste, at jeg ville noget med mennesker, men jeg var slet ikke sikker på, at jeg ville kunne blive en god social- og sundhedsassistent. Nu tror jeg meget mere på mig selv. Jeg har med en helt anden selvsikkerhed kunnet gå ud i min praktik på Hvidovre Hospital og fortælle, hvad jeg kan, og hvad jeg er usikker på, men gerne vil prøve”.

”Jeg kan se på Fie, at hun står som en langt bedre assistent nu efter Skills end før Skills, og det var jo det, der var målet”, tilføjer Sissel.

Er super stolte

”For os har det hele vejen igennem handlet om at blive de bedste assistenter. Ikke nødvendigvis Danmarks bedste, men bedre assistenter, end vi ellers ville være”, siger Sissel.

”Jeg er stolt, fordi lige meget, hvordan det går til eksamen, så ved jeg, at jeg mit niveau er rigtig højt, fordi jeg med deltagelsen i Skills har gjort noget ekstra ud af min uddannelse”.

”Vi under vinderen at have vundet, fordi vi har fået så meget ud af det og har været super stolte over at kunne vise, hvad vores uddannelse kan, hvor kompleks den er, og hvor højt fagligt niveau den har”.