Klik på pilen og se billedserien.

Fotograf Mark Knudsen/Monsun

Endnu en forrygende 1. maj i FOA SOSU

Teltet var fyldt op, da fagforeningen bød på morgenfest i anledning af 1. maj.

Traditionen tro var der liv og glade dage i fagforeningens gård på Godthåbsvej på Arbejdernes Internationale Kampdag den 1. maj.

Rundstykker og wienerbrød fløj over disken, og både kaffe, fadøl og sodavand flød i stride strømme, mens taler, musik, sang og latter dannede et festligt lydtæppe.

I skyggen af metoo

Forbundsformand Mona Striib deltog i festlighederne og holdt morgenens første tale.

Fra den improviserede talerstol i form af to paller ovenpå hinanden leverede Mona Striib en brandtale om blandt andet velfærd og ligeløn.

Mona Striib startede dog et helt andet sted, nemlig med Lizette Risgaards afgang som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation i kølvandet på anklager om upassende opførsel.

”Der skal ikke herske tvivl om FOAs holdning”, slog Mona Striib fast.

”Ingen skal opleve sig krænket og udsættes for upassende opførsel. Og vi siger også, at den, der udsættes for upassende opførsel, og den der peges på som værende krænker, skal have en retfærdig behandling”.

Mona Striibs tale blev transmitteret af Danmarks Radio og kan ses her (spol frem til klokken 9.45): https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-1-maj-fejres-over-hele-landet_383587

Skal stå sammen om at få fat i de unge

DR hev desuden fat i fællestillidsrepræsentant Brith Dorph Josephsen, der ligeledes blev bedt om sit perspektiv på sagen med metoo i fagbevægelsens egne rækker.

Brith Dorph Josephsen ærgrede sig – især i lyset af, at fagbevægelsen gerne vil have flere unge medlemmer. Men hun var også fortrøstningsfuld.

”Vi skal nok komme igennem det. Vi er stærke som organisationer. Vi skal stå sammen for at få de unge mennesker til at se, hvad fagbevægelsen byder på”.

Se hele indslaget med Brith Dorph Josephsen her (ca. halvandet minut inde i udsendelsen): https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-kraenkelsessag-fylder-paa-kampdag_383597

Alle mand i bådene

Formand for FOA SOSU Tina Græsted tog i sin tale blandt andet fat i det presserende behov for rekruttering og fastholdelse af faglært personale i social- og sundhedssektoren.

”Selvfølgelig er løn en faktor. Både for at tiltrække nye kolleger og for at holde på jer, som allerede er her”.

”Arbejdsgiverne bliver nødt til at indse, at FOA SOSUs grupper er blandt dem, som bærer dette samfund og store dele af velfærden. Det bliver de nødt til at prioritere, for ellers mister vi den velfærd, vi har”, sagde Tina Græsted og sammenlignede velfærdssamfundet med et synkende skib.

”Vi er nødt til at finde plads til eleverne. Plads til dem, som faktisk stikker poten i vejret og gerne vil tage vores uddannelser. Og give dem nogen ordentlige vilkår. Ikke blot bruge dem som lappeløsninger”.

”Vi er nødt til at finde plads til seniorerne så de kan holde lidt endnu. For vi vil så gerne have at de bliver lidt længere”.

”Vi er nødt at finde plads til dem, som har brug for en ekstra hånd enten generelt eller lige nu, sådan at de stadig kan byde ind med det de kan”.

”og vi er nødt til at få arbejdsgiverne til at indse at der ikke venter nye på kajen. Det er os som sidder i bådene, der er at gøre godt med. Og vi vil gerne gøre godt, bare vi får lov”.

Det er ikke deres penge

Med kun få dage til Store Bededag kom Tina Græsted også ind på det, hun kaldte ”tyveri ved højlys dag”.

”På fredag er det storebededag, for sidste gang, som vi kender den. Og som social- og sundheds personale kan man godt tænke: ”Hvad er egentlig problemet? En stor del af jer skal jo alligevel på arbejde”.

”Problemet er, at vi har brugt penge på tillæggene i overenskomsten, og dem går regeringen ind og fjerner med et snuptag. Og det gør de med henvisning til at de skal bruge pengene til noget andet. Men det er ikke deres penge”.

”Regeringen tager en fridag fra dem, som ikke bare kan tage en hjemmearbejdsdag. De tager en fridag fra dem, som har mindst indflydelse på hvornår de gerne vil arbejde. Og det er tyveri ved højlys dag”.

Manglende anerkendelse

Også formand for FH Hovedstaden, Mikkel Andersen holdt tale og understregede SOSU-faggruppernes betydning for velfærden. 

Mikkel Andersen beklagede, at løn og ikke mindst prestige ikke afspejler værdien af arbejdet, men det var ikke nok til at sænke humøret fra de mange fremmødte.

Da teltet på Godthåbsvej lukkede og slukkede gik det med fanen forrest i samlet trop mod Fælledparken - mod et nyt telt og en ny fest. 

 

 

 


Lagt på den 02.05.2023