Asma Farhat

Foto: Mark Knudsen/Monsun

"Det er mig, der er heldig, fordi jeg kan hjælpe"

Asma Farhat er 43 år og social- og sundhedsassistentelev i Københavns Kommune

Af Anne Guldager

 

Hvad laver du?

Jeg er i praktik i Hjemmeplejen Vanløse/Brønshøj/Husum. Det er min første praktik, og jeg er ved at være færdig. Desværre, for jeg er virkelig glad for at være her. Min vejleder siger, at lige så snart, jeg er færdig med min uddannelse, skal jeg komme tilbage og arbejde her, og det vil jeg gerne. Men det kan selvfølgelig godt være, jeg bliver lige så glad for at være de andre steder.

Hvorfor har du valgt en social- og sundhedsuddannelse?

Jeg er vant til ældre mennesker, fordi jeg bor med min svigerfar og min mands moster. Jeg kan godt lide at hjælpe de ældre. Når jeg ser deres glade ansigter, føler jeg, at det er mig, der er heldig, fordi jeg kan hjælpe.

Hvad har du lavet før?

Jeg har en uddannelse i økonomi fra Pakistan, og det er min mand, der har skubbet på for, at jeg skulle ud og arbejde også her i Danmark. Han arbejder selv som buschauffør. Jeg har taget HF og en uddannelse i administration, men kunne ikke få job, og så besluttede jeg at starte på noget andet. Jeg har børn på 18, 15 og 11 år, så vi går i skole samtidig. Det er godt, fordi jeg kan hjælpe dem med matematik og kemi, som jeg er god til. Og så kan de hjælpe mig med dansk, når jeg skal skrive opgave.

Hvordan blev du modtaget her i hjemmeplejen?

Meget fint! Alle er meget søde og hjælpsomme. Men jeg sørger også selv for at være imødekommende. Jeg gemmer mig ikke, og jeg spørger om alt det, jeg gerne vil vide. Min vejleder siger også, at jeg er meget ivrig efter at lære.

Har du en god vejleder?

Virkelig god. Hun forstår, at det kan være svært med sproget, og at det ikke skal gå for hurtigt. Hun er som en ven mere end som en vejleder, samtidig med at hun er fagligt meget dygtig. Hun viser mig tillid, og hvis jeg er urolig for, at der er noget, jeg ikke kan, så siger hun ’det kan du sagtens’.  Jeg er lige blevet bedt om at vise en nystartet assistent, hvordan vi bruger Cura.

Hvordan har borgerne taget imod dig?

Jeg har slet ikke mødt problemer, heller ikke sproglige. Der er nogle, der har sagt, at de gerne vil have, at det er mig, der kommer hver dag, fordi de synes, at jeg er forsigtig og hjælpsom. Det kan de godt lide.

Hvad er det bedste ved at være her?

Der er meget, der er godt. Men jeg kan rigtig godt lide, når der sker noget ekstra udfordrende. For eksempel en akut modtagelse, hvor jeg så får lejlighed til at komme med min mening. Så føler jeg det ligesom en eksamen, hvor jeg er bestået. Jeg havde kun været her i tre dage, da jeg kom ud til en borger, der var død og skulle gøres i stand, og det klarede jeg fint, sagde sygeplejersken.