Folketinget vil hæve pensionsalderen igen. Vis modstand

Den 22. april skal Folketinget førstebehandle forslaget om at hæve pensionsalderen til 70 år. LFS er medarrangør af markeringen: Vi omringer Christiansborg; Stop stigningen i pensionsalderen!

Tekst: Agnete Solvej Christiansen

Er du født i 1971 eller senere? Så er der udsigt til, at din pensionsalder stiger igen. Folketinget tager 22. april stilling til, om pensionsalderen skal stige for dem, der er født i 1971 eller senere.

Det er Velfærdsforliget fra 2006, hvor Venstre og Konservative lavede en bred aftale hen over midten af Folketinget med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der er synderen. Reformen betød, at efterløns- og pensionsalderen skulle stige i takt med befolkningens levealder.

En urimelig byrde

Jan Hoby, næstforperson i LFS mener, at Velfærdsforliget er et af de mest ekstreme eksempler på kynisme over for danske lønmodtagere.

”De politikere, der har vedtaget det her, har ikke selv erfaringer med hårdt fysisk og psykisk arbejde gennem mange år. De har bare siddet ved et forhandlingsbord og bestemt sig for, at folk i gennemsnit må have 14,6 leveår tilbage, når de går på pension. De har ikke forholdt sig til, om man overhovedet kan passe sit arbejde de sidste år. De har heller ikke indregnet, at en del af arbejdsstyrken er så nedslidt, når de først får lov til at gå på pension, at de enten dør inden for kort tid eller får en pensionisttilværelse med alt for lav livskvalitet,” siger Jan Hoby.

Vi skal sige fra

LFS står sammen med andre fagforeninger i kampen mod den stigende pensionsalder. Vi mener, at det er urimeligt at hæve pensionsalderen yderligere, uden at tage højde for de forskelle, der er i nedslidning mellem forskellige faggrupper. Der skal være en retfærdig og værdig tilbagetrækning for alle – ikke kun for dem, der har mulighed for at arbejde videre uden helbredsmæssige konsekvenser.

”Vi skal først og fremmest have bremset den stigning i pensionsalderen fra 69 til 70 år, som er indbygget i velfærdsforliget fra 2006. Og så skal vi have ophævet hele forliget, så vi kan rulle stigningerne gennem de seneste år tilbage. Vi skal gøre op med tanken om, at alle kan knokle, til de bliver 70.”

Demonstrationen starter på Bertel Thorvaldsens Plads den 22. april  klokken 16.00. 


Hvad kan du gøre?

Hvis du også mener, at pensionsalderen ikke bør hæves, er det vigtigt at gøre modstand. Her er nogle konkrete handlinger, du kan tage del i:

Deltag i demonstrationer og aktioner, som fagbevægelsen arrangerer.

Tag debatten – både på arbejdspladsen, på sociale medier og i de politiske fora, hvor beslutningerne træffes.

Det er nu, vi skal handle. Hvis vi står sammen, kan vi sende et klart signal til beslutningstagerne: En højere pensionsalder er ikke vejen frem!

LFS vil fortsat kæmpe for en retfærdig pensionsalder, og vi har brug for din støtte!