Styrk det faglige fællesskab

Dianna Kargo og Søs Skov har været på kursus i relationsarbejde og organisering

Søs Skov og Dianna Kargo – to af FOAs dygtige og engagerede tillidsrepræsentanter har deltaget på kurset ”Styrk det faglige fællesskab,” der handlede om organisering og relationsarbejde. Det gav dem mulighed for at sparre med tr-kolleger om, hvordan man gør sig synlig som tillidsrepræsentant, og hvordan man får organiseret sine kolleger.

Søs Skov er tillidsrepræsentant i en daginstitution i Sædding/Gjesing, hvor der er cirka 75 ansatte spredt på forskellige afdelinger i området. Hun har tr-tid tre timer og ugen, og hun har ikke mulighed for at være med til ansættelsessamtaler eller komme rundt til alle afdelinger hver uge.

- Derfor har jeg lavet en lille film med mine kontaktoplysninger og sendt rundt til medarbejderne. Først var jeg ikke vild med ideen, men det virker faktisk rigtig godt, fortæller Søs Skov, der også bruger sin datter som et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at være organiseret i en rigtig fagforening.

- Hun har ikke 6. ferieuge, barns første sygedag eller løn under sygdom – Det og meget andet er jo goder, som vi har kæmpet os til gennem årene. Det er ekstremt vigtigt at holde fast i overenskomsterne – Er vi ikke organiseret, bliver det et ”slaraffenland” for arbejdsgiverne, siger Søs Skov.

Økonomi er vigtigt 
For Dianna Kargo, der er tr på Blaabjerg pleje- og aktivitetscenter, er situationen lidt anderledes. Hun er med til alle ansættelsessamtaler, og det giver god mulighed for at snakke organisering.

- Jeg oplever mest, at det er ufaglærte, der ikke er organiseret, siger hun.

Dianna har erfaring med, at TJM’s gode forsikringstilbud også er et godt argument for at få medlemmer organiseret.

- Økonomi fylder rigtigt meget, understreger Dianna Kargo.

Vi glemmer historien 
Nutidens unge melder sig ikke længere ”automatisk” ind i en fagforening, som de gjorde engang. Søs er vokset op i en familie, hvor det var en naturlig ting, at man var medlem af fagforeningen.

- I dag tænker unge, at de bare finder et andet arbejde, hvis der er noget, de ikke bryder sig om på arbejdspladsen. De tænker slet ikke på risikoen for, at de kan få en arbejdsskade eller andet, oplever Søs Skov.

Både Søs og Dianna er bange for, at unge mennesker har glemt, hvad fagforeningerne har opnået i tidens løb.

- De er blevet vant til alle goderne, og tager det hele som en naturlig ting. De har ikke oplevet at skulle kæmpe for noget, og så går historien i glemmebogen, siger Dianna Kargo.

Det prøver begge at forhindre gennem deres arbejde som tr.

- Vi skal vise, at vi er et stærkt fællesskab både overfor arbejdsgiverne og vores kollegaer, understreger begge.