Velfærdstalent vil tale faget op

32-årige Camilla Burkard, der arbejder i Hjemmeplejen Strandby, Team Vesterhav, er et af FOA Vests velfærdstalenter.

En tidligere kollega indstillede 32-årige Camilla Burkard som et af FOAs 100 velfærdstalenter uden, at Camilla overhovedet vidste, at der er noget, der hedder et velfærdstalent.
- Man skal give sin accept til at blive indstillet som velfærdstalent. Jeg vidste ikke, hvad det er, men jeg tænkte, at jeg godt kunne stille op, for jeg ville alligevel ikke blive udpeget, fortæller Camilla Burkard.

Da hun kort tid efter bliver udnævnt til et velfærdstalent, fortæller hun det til sine kolleger, men de har heller aldrig hørt om et velfærdstalent før, og hendes leder gør heller ikke noget i den anledning. I øvrigt havde Camilla heller ikke mulighed for at tage til København og blive fejret med de andre 99 velfærdstalenter.
- Det er først, da FOA ringer og spørger, om de må fejre mig, at det ligesom går op for mig selv og andre, at jeg er udpeget som velfærdstalent, siger hun.
Camilla Burkard er heller ikke typen, der bryder sig om at være i centrum og blive gjort en masse ud af. Men hun er fast besluttet på at udnytte, at hun er udpeget til et velfærdstalent, og hun ved godt, hvad hun vil bruge det til.

Faget skal tales op
Selvom Camilla Burkard ikke bryder sig om at være centrum for opmærksomhed, så er hun slet ikke i tvivl om, hvad en titel som velfærdstalent skal bruges til. Hun er glad og stolt af den anerkendelse, der ligger i at blive udnævnt til et velfærdstalent.
- Jeg og mine kolleger gør et stort stykke arbejde, der slet ikke bliver anerkendt. Folk forstår slet ikke den indflydelse, jeg har på andre menneskers liv. De tror, populært sagt, at vi kun tørrer folk bagi. Men ofte er jeg den, der er der for borgeren, hvis der ikke er noget netværk. Jeg synes, det vil være fantastisk, hvis vi kunne tale Sosu-faget op til at være noget, man drømmer om i stedet for at læse til sygeplejerske.

Relationen betyder meget
Der er ikke nogen officiel opskrift på, hvilke kompetencer man skal have for at være et velfærdstalent. For Camilla Burkard gælder det, at hun er god til at skabe en relation til borgeren.
- Jeg er god til at finde det positive i, hvad borgeren fortæller mig, og er god til at snakke med borgeren, så vi i fællesskab finder en løsning på problemet. Jeg har det sådan, at hvis jeg ikke har en god relation til borgeren, så har jeg svært ved at udføre mit arbejde godt nok. Så jeg arbejder meget med relationen til borgeren. Til gengæld er en forflytning ikke min spidskompetence, lyder det fra Camilla.

Spred budskabet
Camilla Burkard blev som sagt overrasket over at vinde og kendte ikke til prisen. Hun kender heller ikke de andre 99 velfærdtalenter rundt omkring i landet, men hun har et stort håb om, at de også vil være med til både at bruge titlen til at tale faget op og samtidig være med til at sprede budskabet om nomineringen.
- Jeg vil helt sikkert indstille en kollega til næste år, for det føles godt med anerkendelsen, og jeg håber, at de 99 andre talenter - ja alle assistenter og hjælpere - vil være med til at tale faget op. Vi kan godt være stolte af vores fag, og det der ikke fungerer, kan vi sammen gøre bedre, understreger Camilla Burkard.

FAKTA:
- FOA og PenSam kårer hvert år 100 velfærdstalenter ansat indenfor FOAs faggrupper. Man skal være under 36 år for at blive nomineret.
- De 100 velfærdstalenter bliver indstillet af kolleger, arbejdsgivere eller borgere.
- Et dommerpanel fra FOA og PenSam udvælger de 100 velfærdstalenter.