Marianne Andreasen med en rapport, der forklarer hvorfor pami virker

Musik skaber genvej til hukommelsen

På ældrecenter Kærdalen spiller musik en central rolle i omgangen med beboerne.

Officielt hedder det ”personafstemt musikalsk interaktion” i daglig tale kaldet ”pami.” Det lyder måske kompliceret, men pami er en række teknikker til at berolige/gøre borgeren tryg ved hjælp af sang og musik.

Omkring 20 medarbejdere har været på kursus i pami i løbet af januar – april måned. En af dem er social- og sundhedshjælper Marianne Andreasen.

- Her på Kærdalen begyndte vi at bruge pami i januar, men for mig var det egentligt ikke nyt, da jeg altid har gået og sunget eller nynnet på arbejdet. Kurset gav en viden om, hvorfor musik kan virke beroligende på demente borgere, og det er med til at øge vores faglighed, fortæller hun.

Tryghed ved barbering
Helt konkret så har Marianne Andreasen anvendt pami med en borger, der følte sig utryg under barbering. Men ved at bruge sang, lykkedes det for Marianne at få borgeren til at føle sig tryg.

- Musikken skaber tryghed og får ro på omgivelserne – det skaber en relation mellem borgeren og hjælperen, så man kan få lov til at gøre mere, end man ellers ville. Musikken skaber på en eller anden måde en genvej til borgerens hukommelse – Og pami virker på både demente og ikke demente borgere, siger Marianne Andreasen.

Danske klassikere er et hit 
Pami er blevet så integreret i arbejdet på Kærdalen, at man i velkomstmappen til beboeren spørger ind til deres musiksmag. Det kan være borgeren har hørt meget Kandis eller ikke kan lide Richard Ragnvald eller noget helt tredje.

- Borgernes musiksmag er meget forskellig, men klassiske danske sange er normalt et hit, og der er mange, der godt kan lide at høre ”jeg ved en lærkerede.” – Den kender alle jo, siger Marianne Andreasen.

Musik skaber glæde
Selvom projektet kun har kørt siden januar, så er Marianne Andreasen slet ikke i tvivl om, at pami har været med til at gøre hverdagen lettere for både ansatte og borgere.

- Musik skaber simpelthen glæde, og så er det et redskab, man altid lige har ved hånden.

Det er oplagt at spørge, om pami har betydet, at borgerne har fået mindre medicin. Og selvom hun er en stor tilhænger af pami, så tøver Marianne Andreasen lidt.

- Vi har ingen tal, der viser, at pami har reduceret medicinforbruget, men min personlige holdning er, at pami på længere sigt kan være med til at reducere det, siger Marianne Andreasen.

Et nyt redskab i værktøjskassen 
For nogle medarbejdere kan det være grænseoverskridende at skulle synge/nynne, men det har ikke givet problemer på Kærdalen at bruge pami.

- Alle har jo deres faglighed uanset om de vil synge/nynne eller ej, og vi presser ikke nogen til noget, så det er helt frivilligt, om man vil være med – For mange er pami bare et godt og nemt redskab i værktøjskassen, siger Marianne Andreasen.

Fakta:

- Pami er en forkortelse for personafstemt musikalsk interaktion.

- En ny gruppe medarbejdere fra Kærdalen skal på kursus i pami til august.

- Marianne Andreasen har arbejdet på Kærdalen i 2½ år.