Arbejder du gratis?

Det er (for) let at komme til at arbejde gratis. Social- og Sundhedssektoren laver kampagne mod gratis arbejde.

I de gode gamle dage var det normalt at møde ind før arbejdstid for at være social over en kop kaffe. Kollegaerne kom tættere på hinanden, og man fik en fornemmelse for, hvordan ens kollegaer havde det – Var der overskud, eller havde man en kollega, der skulle aflastes lidt? I dag er der næsten ikke tid til at bekymre sig om sine kollegaer. Tiden før arbejdet bruges på selv at holde skruen i vandet og ikke drukne i sine egne opgaver. Der er ingen snak eller kun få ordvekslinger hen over skærmen.

Det begynder i det små 
Udviklingen er tydelig, og det begynder i det små. Man skal lige se dagens køreplan eller hvilke borgere, man skal ud til. Jeg møder lige ind ”lidt før,” så har jeg et bedre overblik, når arbejdet begynder. Pludselig er der skabt en kultur på arbejdspladsen, og andre kollegaer følger med for at kunne præstere det samme som dig.  I presser hinanden til at lægge interessetimer på jeres arbejdsplads. Kulturen vil blive mere og mere omfattende, hvis I ikke siger fra på arbejdspladsen.

Sig det højt 
I arbejdstiden skal der være plads til, at man får den nødvendige viden om sine borgere og patienter. Derfor er det arbejdsgivers pligt at sikre ressourcer til de opgaver, der skal udføres. Det indebærer også, at der skal være tid til at få informationer om de borgere/ patienter og opgaver, der skal udføres i arbejdstiden. Faktisk må man ikke logge sig på før arbejdstid, hvis det skal værre helt korrekt i forhold til dataloven. Det er jo ikke sikkert, at det netop er de patienter eller borgere, man skal have på sin kommende vagt. Så har man ikke belæg for at læse om dem. Den kultur skal ændres nu.

Begynd med dig selv 
Sig fra og byd ind med nærvær, når du møder om morgnen. Stil krav til ledelsen om, at det hører hjemme i arbejdstiden og, at der skal være plads til at opsamle informationer om, hvordan det står til hos borgeren/patienten, inden du møder dem. Har du ikke den viden, kan det være meget svært, til tider umuligt at observere forandringer hos borgeren/patienten.
Som sektorformand ligger det mig på sinde, at det bringes op alle steder. Det er et skråplan, vi er kommet ud på, og der skal gøres en indsats fra os alle for at ændre den kultur.

Social- og sundhedssektoren har sat "Arbejder du gratis?" kampagnen igang. Vi håber, at kampagnen kan være med til at skabe en debat ud fra et fagligt grundlag. Kampagnen skal være med til at kickstarte en snak om, hvad vi selv gør. Vi vil gerne minde om, at vi har en overenskomst med tilhørende arbejdstidsaftale, som er lavet til at passe på os i vores arbejdsliv. 
Forandring begynder i det små. Vi vil gerne skabe opmærksomhed på, hvad vi selv kan gøre for at ændre vores vaner - Hvorfor gør vi, som vi gør, og hvad kan vi gøre anderledes?

Forandringer begynder med dig selv og spreder sig som ringe i vandet.