Trivselsundersøgelse vækker glæde hos dagplejere

Billund Kommune har gennemført en trivselsundersøgelse hos blandt andet dagplejerne. En høj svarprocent og positive svar, glæder tillidsrepræsentant Laila Guldager.

- Kort fortalt så har dagplejerne i Billund Kommune det godt. De befinder sig godt med deres arbejde og synes, at de har indflydelse på deres arbejdsforhold, siger Laila Guldager, der er tillidsrepræsentant for dagplejerne i Billund Kommune.

Udmeldingen kommer efter, at en trivselsundersøgelse i Billund Kommune blandt andet har vist, at dagplejerne i kommunen er glade for deres såvel fysiske som psykiske arbejdsforhold og glade for samarbejdet med kolleger og ledere.

Alt dette kunne opfattes som en selvfølge, men det er det ikke ifølge Laila Guldager, der fortæller, at den seneste trivselsundersøgelse, der blev lavet for tre år siden, viste helt andre resultater.

- For det første så var svarprocenten for tre år siden lavere end de 75 procent fra i år, og der var var flere utilfredse besvarelser, fortæller hun.

Ikke glemt under corona

Og så har der været hele situationen med hensyn til Covid-19. I en stor del af perioden var dagplejerne ”isoleret” hjemme, og det kunne godt have givet problemer med arbejdsmiljøet. Men blandt dagplejerne i Billund Kommune er der næsten sket det modsatte.

- Vi har holdt kontakt i telefonen, og der er blevet sendt nyhedsbreve til os alle. Vi synes alle sammen, at der er blevet taget hånd om os og passet på os under coronaen – Vi blev bestemt ikke glemt, understreger Laila.

Højt fagligt niveau

I Billund Kommune har de heller ikke glemt, at det er vigtigt med uddannelse. Alle nyansatte vil komme på grundforløbet i løbet af det første 1½ år, og i øjeblikket er dagplejerne ved at få endnu et kompetenceløft i forbindelse med et kursus, der hedder ”en legende tilgang. Derudover har de fleste dagplejere også gennemført kursus i førstehjælp, Marto meo, børns kompetenceudvikling, samspil og relationer af pædagogiske aktiviteter, for tidligt fødte, børns leg, læringsledelse, samt børn og natur.

- Som du kan se har vi gode muligheder for at udvikle os, og jeg håber da, at de gode muligheder for kurser mv., kan gøre det lettere at rekruttere nye dagplejere, siger Laila Guldager.

Prøv det

Trivselsundersøgelsen, den positive stemning blandt dagplejerne og mulighederne for efteruddannelse skulle gerne føre til, at det bliver lettere for dagplejen i Billund Kommune at rekruttere, for der har været meget få ansøgninger de senere år.

I 2004 var der 55 dagplejere i Billund og Vorbasse – I dag er der 26 tilbage. Og Laila Guldager forstår ikke, hvorfor der ikke er flere, der vil være dagplejere.

- Der er rigtig mange gode ting ved at arbejde hjemme – Du er din egen chef, og du arbejder i trygge omgivelser. Du har mulighed for at skabe din egen frihed på jobbet – tænk bare på, at du ikke skal bruge tid på transport, siger hun.

Laila Guldager ved selvfølgeligt godt, at der er en 48 timers arbejdsuge, hvilket kan holde nogen fra at søge job som dagplejer, men de bliver også kompenseret for den ekstra arbejdstid i form af en uges ekstra fri om året.

- Der er fordele og ulemper ved den lange arbejdstid, men jeg er stolt af at være dagplejer. Vi har en god ledelse, vi har gode kolleger og trivslen er god, så jeg kan kun sige, at vi har det godt på hele børneområdet – så prøv det, siger Laila Guldager.