Advokat for medlemmerne i 40 år

Efter 40 år i FOA har Ruth Nykjær valgt at gå på pension.

Mange tusinde medlemmer, tillidsvalgte, samarbejdspartnere og kollegaer i FOA bør sende en venlig tanke til det ældre bestyrelsesmedlem i Husligt Arbejderforbund, der for 40 år siden overtalte Ruth Nykjær til at forsætte i bestyrelsen efter det første møde.

- Det var meget mærkeligt at blive valgt dengang for 40 år siden – Jeg var jo ikke mere end 26 år. Jeg kan huske, at på det første bestyrelsesmøde blev der nævnt en masse ord og forkortelser, som jeg slet ikke kendte – Det var lige ved, at jeg fortrød, at jeg havde sagt ja til at stille op. Men så fortalte den ældre kvinde, at det havde alle været igennem, så jeg blev hængende, og nu har jeg så været med i 40 år, fortæller den nu 66-årige Ruth Nykjær.

Og igennem de 40 år har Ruth båret både formands- og næstformands-kasketten i både Husligt Arbejderforbund, i FOA dengang det var en forkortelse for ”Forbundet af Offentligt Ansatte” og siden da det blev til Fag Og Arbejde. Og gennem alle årene har udgangspunktet været klart.

- Jeg har altid haft et ønske om at kunne hjælpe folk, og jeg tror på, at vi kan ændre på nogle ting, når vi står sammen, understreger Ruth.

Et eksempel på det var dengang Ruth var ude at samle underskrifter fra medlemmerne i det daværende Ølgod Kommune for at få kommunen til at underskrive en samarbejdsaftale. Og Ruth har siddet med ved forhandlingsbordet utallige gange og forhandlet resultater hjem til medlemmerne. En af de sidste aftaler Ruth Nykjær har nået at forhandle hjem, er en aftale for Teknik- og Service-sektoren i Varde Kommune.

- Alle under Fælles Ejendomsservice får en middagspause. Det er ikke nogen stor aftale, men det er noget, vi har kæmpet for i mange år, og det er skønt, at det lykkedes, før jeg stopper. Men det er svært at fremhæve enkelte resultater – Det er de mange små resultater i hverdagen, der tilsammen giver de gode resultater, synes Ruth Nykjær.

Både værre og bedre
Gennem 40 år er der sket utallige forbedringer for FOAs medlemmer takket være den danske model, men der er desværre også et område, hvor det er blevet værre, synes Ruth.

- Det psykiske arbejdsmiljø er blevet værre – Det er som om arbejdsgiverne slet ikke har set det. Jeg synes, de glemmer, at både borgere og medarbejdere er lige vigtige. Jeg savner ledelse fra arbejdsgivernes side, forklarer Ruth.

Men der er også ting, som vi medlemmer kunne gøre bedre. Hun kunne godt tænke sig, at der var lidt mere respekt for de tillidsvalgtes arbejde.

- Arbejdsgiverne respekterer ikke, at tillidsrepræsentanten taler på kollegernes vegne og ikke kun på egne vegne, og kollegerne kunne i mange tilfælde godt bakke tillidsrepræsentanten op – De har jo valgt vedkommende til at være deres stemme overfor arbejdsgiveren. Det der kendetegner en FAGFORENING er jo blandt andet systemet med tillidsvalgte – De andre er jo kun en FAGFORRETNING.

Vi er advokater for vores medlemmer, pointerer Ruth.

Hvad så nu?
Det har ikke været en let beslutning at stoppe i FOA, men hun er sikker på, at det er den rigtige. Ikke fordi, hun har en drejebog klar for pensionisttilværelsen – snarere tværtimod.

- Jeg trænger måske mest til at kunne koble lidt fra efter 40 år. Der er mange ting, jeg kunne have lyst til, men først og fremmest vil jeg først nyde at være uafhængig af en kalender. Bagefter har jeg overvejet både højskoleophold, folkeuniversitetet, frivilligt arbejde, jeg er blevet tilbudt at stå i en genbrugsbutik. Så har jeg to børnebørn på 5 og 10 år, som jeg gerne vil se lidt mere, og så har jeg en have, der også skal passes, så jeg er ikke bange for at komme til at kede mig, fortæller hun.

I øvrigt er det heller ikke helt slut med at arbejde i FOA. Ruth er netop blevet valgt som næstformand på Social- og Sundhedsskolen Esbjerg for FOA. Det hænger fint sammen med en af Ruths mange kæpheste – uddannelse.

- Uddannelse er enormt vigtigt for vores faggrupper – Det kan jeg slet ikke understrege nok

Stå sammen

Ruth har igennem de 40 år været med til at løse mange udfordringer i FOA – En af dem hun har kæmpet med, og som hun tror bliver større fremover er fastholdelse af medlemmer.

- At få vores faggrupper til at forstå, hvor vigtigt det er, at vi står sammen – Det er en stor udfordring. Folk kender ikke den danske model, og de resultater, vi har opnået. Men jeg lover, at selvom jeg stopper i FOA, så skal jeg nok blive ved med ”at råbe op,” for jeg er virkeligt overbevist om, at sammen gør vi forskellen,” siger Ruth Nykjær.