Nogle af de hænder vi mangler i ældreplejen, har vi

Social-og sundhedshjælpernes ressourcer kan bruges bedre, skriver Anne Marie Davidsen i et læserbrev i JydskeVestkysten i dag.
Her kan du se læserbrevet i sin fulde længde.

Nogle af de hænder vi mangler i ældreplejen, har vi.

Ja, vi mangler hænder, og det løser sig ikke lige på en gang. Men vi kan jo starte med at give SOSU-hjælpere de kompetencer tilbage, som de engang har måtte udføre, det er på høje tid. Der er så meget brug for, at nogen kan finde ud af at se det. Det der bl.a. skal til er en større udnyttelse af vores kompetencer og ressourcer.

Før 2017 blev vi som SOSU-hjælpere uddannet efter sundhedsloven, hvilket betyder, at vi er uddannet til bl.a.: at give inhalationsmedicin, også af to forskellige præparater, sonde-givning, også med medicin, smøre med medicinske cremer, blodtryksmåling og blodsukkermåling. Disse opgaver må vi ikke udføre mere, der skal komme en SOSU-assistent og udføre opgaven, også selvom vi er i hjemmet. Uddannelsen er nu lagt ind under Serviceloven.

Når der skal opdateres på borgernes Funktionsevne tilstand, skal det være en SOSU-assistent, som skriver, mens SOSU-hjælperen, som kender borgeren bedst, skal sidde ved siden af og svare på alle spørgsmålene og fortælle assistenten, hvad der skal skrives, det er jo tåbeligt. Det samme gentager sig, når der skal udfyldes det der hedder Braden (tryksårsrisiko)

Der er mange flere ting, som vi ikke længere må, og som vi måtte for år tilbage. Den mest tåbelige ting social- og sundhedshjælpere ikke må længere, er dog at måle en temperatur, det skal være en SOSU-assistent eller sygeplejerske til det, denne regel kan dog fortolkes, men der hvor jeg er ansat, må vi ikke. Vi, som SOSU-hjælpere, er ikke kompetente til denne opgave, har jeg hørt en konsulent udtale.

Et eller andet sted forstår jeg godt den flugt, der er fra vores fantastiske fag, det er jo ikke tilfredsstillende at gå på arbejde og ikke få lov til at bruge den faglighed, man har erhvervet sig gennem en uddannelse.   

Se nu at få de rette hænder til at udføre de opgaver, de er uddannet til, så vi også på den måde fastholder det fantastiske, energiske og engagerede personale, der gør så stor en forskel for mange af vores ældre borgere dagligt.  

Anne Marie Davidsen,
social- og sundhedshjælper,
medarbejder i Esbjerg kommune