Nyt fra Pædagogisk Sektor

Der er stadig udfordringer med at ansætte de nødvendige dagplejere rundt i landet. Nogle steder lykkedes det, men ikke alle steder kommer der ansøgninger, når stillingerne bliver slået op.

Selvom der hos næsten samtlige kommuner i landet har været et større eller mindre fald, er dagplejen et vellidt tilbud blandt forældre. Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed lavede for nyligt en undersøgelse, hvor 121.000 forældre med børn i kommunale og selvejende dagtilbud skulle give en karakter mellem 1 og 5 om, hvor tilfredse de var med deres barns dagtilbud.

 

Resultatet viste, at dagplejen i landsgennemsnit lå højt i tilfredshed hos forældrene med en score på 4,55 point. Sammenlignet med vuggestuer, der endte på 4,33 point, og børnehaver, der fik 4,20 point, toppede dagplejen altså i tilfredshed.

 

Rundt i kommunerne arbejdes der i større eller mindre grad med fastholdelse og rekruttering. Men vi ved jo også fra andre faggrupper, at der er ikke det store udbud af folk at tage til stillingerne. Håber virkelig vi kan få gang i hjulene igen, så det bliver interessant at arbejde som dagplejer. Der arbejdes på det både hos FOA-forbund med fremtidens dagpleje og som sagt i kommunerne derude. Jeg håber virkelig også på at vi ved næste overenskomstforhandlinger i 2024 kan lykkedes med at få lavet nogle ændringer som vi alle kan leve med, særligt på seniorordninger og lønninger.

 

Dagplejerne er med i den nye aftale om kompensation for inflationen. Der har foregået et stort og vedholdende arbejde, både hos dagplejerne i hele landet og hos FOA forbund. Det er lykkedes at få standardfradraget hævet til 68% for hele 2023. Aftalen er ikke helt underskrevet endnu. Så snart den er underskrevet vil I høre om det og så skal I (forventer jeg) selv ind og tilrette det på jeres forskudsopgørelse.

Der er en ny bekendtgørelse under arbejdsmiljøloven på vej. Det vil de tillidsvalgte høre mere om på TV konferencen i maj. Der er fokus på arbejdsmiljøet i FOA og der bliver udbudt webinarer for tillidsvalgte, så de bliver godt klædt på til arbejde systematisk med forebyggelse og sagsbehandling vedr. arbejdsmiljøet på arbejdspladserne. Jeres AMR’er har en stor og vigtig rolle vedr. jeres arbejdsforhold på arbejdspladserne.

Der er stadig centralt fra Fokus på det specialiserede socialområde. Det er stort potentiale for organisering. Fra afdelingens side arbejder vi på bedre TR-dækning på arbejdspladserne og på netværksmøder i afdelingen. Det vil I høre mere om fra afdelingen.

 

Käthe Lund

Sektorformand, pædagogisk sektor.