En række papirklipmænd i forskellige farver på en baggrund af et blåt puslespil med en enkelt hvid brik
Der er ti fagklubber i FOA Odense og endnu flere grunde til at komme med i fællesskabet

Spot på FOA Odenses Fagklubber: Sammen gør vi forskellen

Meget mere end et forbund og en a-kasse. Vidste du, at FOA Odense har ti forskellige fagklubber, som byder på alt fra foredrag til faglige diskussioner og fester? Dyk med ned i fem af klubberne her, og bliv inspireret. Måske skal du med ombord?

Sammen gør vi forskellen - det er FOAs motto, og mens medlemmerne gør en forskel for borgerne, vil FOA Odense gerne gøre en forskel for medlemmerne. Fagklubberne er en lille brik i det store puslespil, og vi har taget pulsen på fem klubber og givet formændene ordet.

 

PSYKIATRISK FAGKLUB

Medlemmer: FOA Odense-medlemmer, der arbejder inden for psykiatrien: Plejere, sygehjælpere, social- og sundhedsassistenter og værkstedsledere
Medlemstal: 117
Medlemspris: 30 kr. pr. måned
Klubbens nøgleord: Fagligt orienteret, fremadsynet, godt netværk
Klubformand: Liselotte Duch, social- og sundhedsassistent

Hvad er Psykiatrisk Fagklub
?
Psykiatrisk fagklub blev stiftet i 1995, og egentlig skulle vi have holdt 25-års jubilæum og stor fest for to år siden, men på grund af corona bliver det først til generalforsamlingen den 18. marts i år. Vores medlemstal har ligget på samme niveau i flere år, og i klubben har vi alt fra de helt unge og nyuddannede til vores gamle og garvede. Vi har også begge køn – dog med en overvægt af kvinder, fordi det stadig mest er et kvindefag. Det er vigtigt med en fagklub som vores, fordi psykiatrien ofte bliver glemt i det store hele. Alle ved, hvad et brækket ben er, men det er ikke alle, der ved, hvad en psykisk sygdom er, og hvilke konsekvenser den har for patienten eller borgeren. Man tager heller ikke højde for, at et arbejde i psykiatrien faktisk kan være farligt – det glemmer man i det store hele, så sådanne ting taler vi også om i klubben.

Hvilke arrangementer har I på programmet?
Vi har foredrag med foredragsholdere, der kan fortælle om noget, der omhandler psykiatri. Det kan være et foredrag om forråelse, som er generelt på mange arbejdssteder, men vi har også haft Naser Khader ude til at fortælle om kulturforskelle, så vi også får det ind, for der er jo også etniske borgere med psykisk sygdom. Vi går også i biografen, hvis der er spændende film, der omhandler noget psykiatri, vi er på teaterbesøg, og vi er på besøg på Middelfart Museum, der har særligt fokus på dansk psykiatrihistorie. Så der er en rød tråd i vores aktiviteter, og det hele har noget med psykiatri at gøre.

Hvad er fordelene ved at være medlem af klubben?
Man kommer sammen med andre, der har samme faglige interesse, og der er gode muligheder for at deltage i spændende foredrag og blive klogere på ting. Man har også mulighed for selv at komme med forslag til, hvad man gerne vil se og høre, og når medlemskabet er betalt, er arrangementerne altid gratis. Og så er det en god ting at møde andre mennesker inden for psykiatrien end dem, man lige er vant til at gå med til hverdag. For når der har været et arrangement, er det ikke bare sådan, vi siger farvel og tak. Så sidder vi ofte og får en sandwich og en kop kaffe, og det giver nogle gode snakke.

 

FAGKLUB FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆLPERE OG ELEVER

Medlemmer: Social- og sundhedshjælpere og elever, der er medlem af FOA Odense
Medlemstal: 120
Medlemspris: 20 kr. pr. måned
Klubbens nøgleord: Udvikling, genkendelighed, socialt samvær
Klubformand: Jeannette Marie Nielsen, social- og sundhedshjælper

Hvad er Fagklub for social- og sundhedshjælpere og elever?
Vi oprettede os selv i foråret 2019, fordi nogen af os gennem tiden har snakket om, hvorfor vi ikke har en social- og sundhedshjælperklub, når vi har en klub for assistenter. I dag er vi over 100 medlemmer, og det er egentlig ret imponerende, fordi vi de sidste to år nærmest har været lukket ned på grund af corona. Vi har forsøgt at holde gryden i kog, og vi er sikre på, at vi bliver flere, for vi har en god klub. Og det er vigtigt med en klub, da vi har brug for at profilere os som social- og sundhedshjælpere, fordi meget debat foregår på assistenternes præmisser. Det er dem, der ofte bliver fremhævet. Men når man kigger på, hvor mange vi er, så er vi stort set stadig lige mange hjælpere som assistenter, og jeg synes, at vi hjælpere fagligt har brug for noget fællesskab med hinanden. Vi skal holde i hævd, at vi faktisk også byder ind med rigtig meget.

Hvilke arrangementer har I på programmet?
Vi har blandt andet haft arrangementer med Center for Mental Sundhed, der handlede om at være psykisk syg eller at blive det, og vi har haft besøg af vores formand i social og sundhedssektoren, Torben Hollmann, hvor vi snakkede om kerneopgaverne for social- og sundhedshjælpere. Til at starte med har det været frivillige foredrag, og de har alle været fantastiske med en flot tilslutning. Vores formål er, at vi skal inspirere og videreudvikle vores faglige resurser samtidig med, at vi styrker sammenholdet.

Hvad er fordelene ved at være medlem af klubben?
Man får viden, men det er også et fællesskab. Man lærer andre social- og sundhedshjælpere at kende, man udveksler erfaringer og bliver klogere på sit fag og udvikler sig. Og så gør man det i en ramme, hvor man også har det hyggeligt med hinanden. Vi har også julefrokost, så selvom det er en faglig klub, er der også plads til de mere sociale arrangementer.

 

FAGKLUB FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSASSISTENTER OG ELEVER

Medlemmer: Social- og sundhedsassistenter og elever, der er medlem af FOA Odense
Medlemstal: 373
Medlemspris: 20 kr. pr. måned
Klubbens nøgleord: Fagligt tilhørsforhold, kollegasparring, socialt samvær
Klubformand: Anne-Dorthe Juul Brogaard, social- og sundhedsassistent

Hvad er Fagklub for social- og sundhedsassistenter og elever?
Vi er en klub med en del år på bagen – faktisk havde vi 20-års jubilæum sidste år, hvor vi slog julefrokost og jubilæumsfest sammen. Det blev til et brag med 166 klubmedlemmer, musik og foredrag med Søs Egelind, så det var et kæmpe hit. Og medlemstallet i klubben er stille og roligt opadgående, for hver måned kommer der nogle stykker til. Aldersspredningen i klubben er også bred, men der er lige nu mange af de lidt ældre medlemmer, som er ved at forlade arbejdsmarkedet. Vi håber selvfølgelig på at se endnu flere af de yngre også.

Hvilke arrangementer har I på programmet?
Vi har mest faglige arrangementer, men også den årlige julefrokost, som er et rent socialt arrangement. De faglige tiltag kan være foredrag om alt fra stroke til stress, og målet er både at højne faggruppen, men det er også at have et sted, hvor man bliver anerkendt for sin faglighed. Der er generelt god opbakning til arrangementerne, og man har også selv indflydelse på dem. Alle medlemmer kan skrive til mig eller de andre i bestyrelsen med input til spændende foredrag og aktiviteter.

Hvad er fordelene ved at være medlem af klubben?
Man får højnet fagligheden og får et socialt fællesskab, og for 20 kroner om måneden kommer man helt gratis med til alle arrangementer. Det kan vi gøre, fordi vi netop er sådan en stor klub, så vi kan holde medlemsprisen nede. Kollegasparring er også en rigtig vigtig ingrediens i klubben.

 

DAGPLEJERNES FAGKLUB

Medlemmer: Dagplejere, der er medlem af FOA Odense
Medlemstal: 430
Medlemspris: 30 kr. pr. måned
Klubbens nøgleord: Videndeling, sammenhold, samvær
Klubformand: Anni Glanov Christensen, dagplejer

Hvad er Dagplejernes Fagklub?
Det er en gammel klub på knap 40 år, og jeg har været dagplejer i 26 år og medlem i samtlige år. Vi har mange medlemmer i klubben, men har desværre set en trist tendens de sidste par år i forhold til, at folk ikke dukker op til vores arrangementer. Men vi er velorganiserede og hele tiden opdateret på alt det nye, der sker inden for vores branche. Det vil vi gerne skabe et fællesskab omkring. Aldersmæssigt er medlemmerne fra de helt unge på 25 år til de ældste på 65.

Hvilke arrangementer har I på programmet?
Det har været meget svært at kalde folk til arrangementer, og vi har faktisk ikke så mange lige nu. Vi har to aktiviteter om året, hvor vi videndeler alt, hvad der er sket inden for det sidste halve år af gode ting og dårlige ting i de forskellige områder. Vi vil frygtelig gerne have mere på programmet som foredrag og andre faglige aktiviteter, og vi har også skrevet til medlemmerne og spurgt, hvad de kunne tænke sig. Vi har for eksempel holdt et pensionsforedrag med PenSam, og her kom 12 udover bestyrelsen, og det er simpelthen ikke nok for at kunne holde et arrangement. Der var mange, der tilkendegav, at de ville, men de dukkede ikke op.

Hvad er fordelene ved at være medlem af klubben?
Vi kæmper, og vi arbejder stadig fast mange gange om året for at se, hvad vi kan videndele og komme med forslag til arrangementer. Nu har vi generalforsamling i marts, og der har vi simpelthen punktet på: Hvad kan vi gøre for at få mere liv i klubben, og hvad er det, medlemmerne af klubben gerne vil med os, og hvad kan vi gøre, så de kommer til arrangementerne. Vi vil så gerne, hvis vi får opbakning, så jeg kan kun opfordre folk til at komme ud af starthullerne.

 

SENIORKLUB

Medlemmer: FOA Odense-medlemmer på efterløn eller overgangsydelse og pensionister
Medlemstal: 330
Medlemspris: 150 kr. pr. år
Klubbens nøgleord: Socialt sammenhold, ture, almen viden
Klubformand: Søren Lumby Andersen, folkepensionist

Hvad er seniorklubben?

Klubben er for medlemmer fra 60 år og op, som måske står på tærsklen til et nyt kapitel i livet som kommende pensionist, førtidspensionist eller efterlønner.
Medlemstallet har været en smule nedadgående de sidste år, og under corona har tilslutningen til arrangementerne været dalende, men det er vigtigt at være med i klubben, for selvom man ikke er på arbejdsmarkedet længere, vil de fleste stadig gerne ud i livet og få viden. Og så er man samtidig sammen med andre. Til foredrag er der for eksempel kaffe og brød, så man kan sidde sammen og hygge sig,  og det er ofte lige så vigtigt at mødes med gamle kollegaer og venner som selve arrangementet.

Hvilke arrangementer har I på programmet?
Hver anden uge nyder vi godt af hinandens selskab enten hos FOA til foredrag, bankospil, bowling eller underholdning af forskellig art eller på busture rundt om i landet til seværdigheder. Det kan for eksempel være et foredrag om Elvira Madigan og Sixten Sparre – kærlighedshistorien om den danske cirkusprinsesse og den svenske løjtnant, det kan være en tur til Tåsinge eller et socialt arrangement som æggekage på Bondestuen i Odense og nytårskur med kransekage og Asti. Klubben har et årsprogram, hvor der er aktiviteter for foråret og efteråret.

Hvad er fordelene ved at være medlem af klubben?
Man får mulighed for at komme på tur, og så får man muligheden for at være sammen med andre mennesker. Det er en væsentlig faktor, at folk ikke skal sidde alene derhjemme og glo, når de ikke længere er på arbejdsmarkedet. Faktisk har vi rigtig mange eksempler på, at mange er glade for at have haft FOA, når de er blevet alene. Så har de haft noget, de skulle. Og det er vigtigt at huske, at man ikke skal melde sig ud af fagforeningen, for så kan man ikke blive medlem af klubben.

 

Skal du med i klubben?
Se mere på foa.dk/afdelinger/foa-odense/klubber