Nul sygedagpenge til skadet p-vagt

Mette Larsen blev påkørt af en bilist og fik ødelagt den ene skulder. Sidste år standsede kommunen hendes sygedagpenge, selv om en speciallæge har konkluderet, at hun ikke kan arbejde.

Selv om Mette Larsen reelt kun kan bruge sin højre arm og må tage 70 mg morfin om dagen for at holde smerterne i venstre arm ud, standsede jobcentret i Københavns Kommune hendes sygedagpenge i juni måned sidste år.

Jobcentret mente, at Mette Larsen blot kunne søge et andet arbejde, selv om en speciallæge havde vurderet, at det var “fuldstændig urealistisk at opnå arbejde” for Mette Larsen.

“Jeg ville meget gerne arbejde, men jeg kan ikke noget. Jeg kan ikke engang passe mit eget hjem. Hvis jeg endelig forsøger at støvsuge, må jeg bøde for det og tage ekstra smertestillende medicin,” siger Mette Larsen, der har arbejdet i knap 20 år som parkeringsvagt. Forinden var hun sygehjælper i 14 år.

Sover højst tre timer
“Jeg sover ikke ret meget. Når jeg har ligget i min seng i tre timer, er jeg nødt til at stå op på grund af smerter. Jeg er altid træt og falder hen, hvis jeg forsøger at læse en bog,” siger Mette Larsen.

For omkring fire år siden kom hun ud for to arbejdsulykker. Ved den første ulykke blev hun påkørt af en aggressiv bilist, da hun var på arbejde som p-vagt.

“Jeg tror ikke, at det var hans mening at ramme mig, men give mig en forskrækkelse,” siger Mette Larsen. Ved den anden ulykke faldt hun og slog begge arme og knæ.

Vandt i Ankestyrelsen
FOA klagede over sagen til Ankestyrelsen og fik i juni i år medhold i, at Mette Larsen har haft ret til dagpenge igennem hele det sidste år, hvor kommunen ellers har standset udbetalingerne. Mette Larsen har derfor stået helt uden indtægt i over et år.

Dagpenge kunne hun heller ikke få, fordi hun ikke kan stå til rådighed for et fuldtidsjob.

Læs også: Jobcentre tager penge fra syge

Hun har klaret sig igennem med hjælp fra sin mand og levet af de penge hun fik i erstatning for sine arbejdsskader. Der gik yderligere tre måneder fra Mette Larsen og FOA vandt sagen, til kommunen reagerede. FOA rykkede ellers kommunen to gange.
Først da Fagbladet FOA bad henvendte sig til kommunen, fik Mette udbetalt sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Kommunen beklager
Birgitte Rasmussen, chef i Jobcenter København, beklager, at der gik så mange måneder fra Mette Larsen vandt i Ankestyrelsen, til hun hørte fra kommunen.

“Det er en rigtig stor menneskelig fejl. Det er beklageligt, og vi er rigtig kede af det. Ifølge mine oplysninger skulle der nu være taget kontakt,” siger hun.

Jobcenterchefen oplyser, at Jobcenteret vil rette sig efter afgørelsen i Ankestyrelsen.

“Vi lytter naturligvis til Ankestyrelsen, når de kritiserer os. Ellers retter vi os efter lovgivningen, som siger, at vi skal gå efter muligheder for at få folk i arbejde,” siger Birgitte Rasmussen.

Læs mere: om Mette Larsens sag i seneste nummer af Fagbladet FOA