Særligt for tillidsvalgte


Foto: Robert Wengler

FOAs ekstraordinære kongres: Se hvad der blev besluttet

Mere samarbejde på tværs af afdelinger og forbund, en slankning af den politiske top og igangsættelse af et arbejde, der fremadrettet skal munde ud i, at FOAs fire sektorer bliver til tre. Det var blandt beslutningerne, da 536 delegerede fra hele landet mødtes til FOAs ekstraordinære kongres i Odense.

Af: Jacob Kabel

”Budskabet fra den ekstraordinære kongres i dag er klart. Vi skal ikke lave fagforening, som for 30 år siden. Verden forandrer sig, og en moderne og progressiv fagforening skal naturligvis følge med. Vi skal være en fagforening, hvor den enkeltes drømme og håb om et godt arbejdsliv løftes af et stærkt fagligt fællesskab. Et fællesskab, der mærkes på arbejdspladserne og sætter tydelige aftryk på medlemmernes løn og arbejdsvilkår via overenskomsterne,” udtalte FOAs forbundsformand, Mona Striib, i en pressemeddelelse umiddelbart efter afslutningen på forbundets ekstraordinære kongres, der blev afholdt fredag den 1. september i Odense.

Og hvad betyder parolerne om fællesskab og progressivitet egentlig?

Først og fremmest skal arbejdet med fælles løsninger afdelinger og forbund imellem styrkes, så medlemmerne får den bedst mulige service ud af FOAs samlede ressourcer. Fx har et fælles callcenter været en idé, der dog endnu ikke er truffet beslutning om. Det vil være op til hovedbestyrelsen at drøfte de konkrete fællesskabsløsninger fremadrettet.

På den ekstraordinære kongres blev det desuden besluttet, at 2024 bliver øremærket som fagligt udviklingsår, hvor der arbejdes med konkrete bud på, hvordan FOAs fire sektorer kan omdannes til tre. Det endelige løsningsforslag skal så behandles på en ekstraordinær kongres i 2025.

Der blev også truffet beslutning om, at den politiske top i forbundet skal slankes, hvor der fremover ikke vil være næstformænd i de forskellige sektorer på forbundsniveau. Hvad det konkret betyder for de forskellige politisk valgte, kan du læse om i Fagbladet FOAs dækning af den ekstraordinære kongres. Fx skal Joan Lindskov, der hidtil har været næstformand i pædagogisk sektor, fremover arbejde med FOAs ca. 2.000 medlemmer i lederstillinger. Det sker i en rolle som forbundssekretær i spidsen for en regulær lederforening.

Læs hvad Mona Striib udtalte oven på den afsluttede kongres i fredags.