Særligt for tillidsvalgte

Monia Stoltz, FTR i Rudersdal Kommune, lærte at lave løntjek ved at studere sin egen og sine kollegers lønsedler. Nu skovler hun penge hjem til FOAs medlemmer via løntjek.
Foto: Anna Cathrine Leth Christiansen

Monia kunne ikke læse sin egen lønseddel – nu er hun ekspert i løntjek

Monia sikrede et medlem 426.000 kroner via et løntjek. Hun ved nemlig, hvordan hun overskuer lønsedlen og hvad hun skal kigge efter. Men sådan har det ikke altid været: ”I starten følte jeg, at jeg sad og læste græsk, når jeg kiggede på min lønseddel,” siger hun.

Af: Jacob Kabel

”Han sagde bare ’du lyver!’”

Sådan husker Monia Stoltz, FTR i Rudersdal Kommune, opkaldet, hvor hun forklarede medlemmet Morten Janussen, at hun havde i sinde at gøre krav på godt og vel 426.000 kroner over for hans arbejdsgiver på grund af fejl i hans lønudbetalinger.

Og hver en krone blev hevet hjem. Medlemmets overarbejde var nemlig i mere end 10 år blevet udbetalt som merarbejde. En simpel – men typisk – fejl, som i tilfælde som dette kan blive til et astronomisk beløb.

Man starter fra en ende af

Monia Stoltz har lavet løntjek i mere end tre år. Først som TR og nu som FTR i Rudersdal Kommune. Og hun forstår godt, at det kan være uoverskueligt at lave løntjek, når man ikke er så rutineret i det. 

I starten følte hun selv, at det var som at læse græsk, når hun kiggede på sin lønseddel og forsøgte at overskue hvad, der var hvad.

”Jeg tænkte ’hold da op, det her lærer jeg aldrig’,” siger hun. 

Men hun gik alligevel helhjertet ind i det, og det har givet pote. 

”Jeg er sådan én, der lærer det ved at gøre det, så i starten sad jeg og øvede mig på mine egne- og mine kollegers lønsedler. Og stille og roligt har jeg lært, hvor jeg skal kigge hen for at finde de specifikke regler, jeg ikke kan i hovedet. Jeg har små noter i min arbejdstidsaftale de steder, jeg ofte må besøge. Det er jo umuligt at huske det hele.”

Lær først lønsedlen at kende

Når Monia selv foretager et løntjek, er det vigtigt for hende, at medlemmet samtidig får viden om, hvordan man selv kan spotte eventuelle fejl i fremtiden. 

”Jeg laver ikke et løntjek, medmindre medlemmet vil mødes med mig efterfølgende, så de kan lære at læse deres lønseddel,” siger hun. 

I sin rolle som FTR står hun også for at oplære TR’er i, hvordan et løntjek skal gribes an, hvad man skal være opmærksom på, og hvor man kan få svar på de mange spørgsmål, der kan opstå, når man sidder med så komplekst stof, som for eksempel arbejdstidsaftalen og overenskomsten nu engang er.

Og noget af det hun forsøger at lære fra sig, er, at man skal tage det roligt og starte fra den ene ende af.

”Kig på din egen lønseddel. Hvor er det, hvad står? Du skal lære lønsedlen at kende,” lyder hendes råd.

Og når lønsedlen er gennemskuet, skal man kaste sig ud i at se den i sammenhæng med arbejdstidsopgørelsen og saldoopgørelsen. Tilsammen udgør de tre dele nemlig kernen i et løntjek. 

Brug opslagsværkerne som det, de er: Opslagsværker

Når man foretager et løntjek, vil der ofte opstå spørgsmål, man ikke umiddelbart har svaret på i hovedet. Og det er som regel her, udfordringerne opstår. 

Sådan var det for Monia, og sådan er det for de TR’er, hun underviser i løntjek. De giver udtryk for, at de finder arbejdstidsaftalen og overenskomsten uoverskuelige. Men ifølge Monia er der ingen grund til at tro, at man skal kunne det hele udenad.

Arbejdstidsaftalen, overenskomsten – og læg dertil lønmagasinet – er vigtige elementer i arbejdet med at tjekke lønsedler. Men de skal bruges som opslagsværker, og måden at overskueliggøre dem er, at lære sig selv, hvordan man bedst muligt slår op i dem og finder det, man leder efter.

Og selvom man har styr på det, kan det ske, at man står med en sag, hvor man ikke ved, hvad man skal gøre. Det sker også stadig for Monia.

”Der kan nogle gange være ting i overenskomsten, der er op til fortolkning. Der ringer jeg af og til ind til afdelingen for at sparre,” siger hun. 

Løntjek er et godt medlemstilbud

Monia Stoltz opfatter blandt andet løntjek som en investering ved nyansættelser, for det er en måde at tage kontakt på, få indplaceret den nye kollega korrekt og så selvfølgelig at vise, hvad FOA kan tilbyde.

”Jeg havde én, der ikke var medlem af FOA. Hun havde været på barsel tre gange, siden hun blevet færdig på sin uddannelse for lidt mere end 10 år siden. Hun skulle have omkring 3.000 kroner mere om måneden, end hun troede. Hun sagde, at hun aldrig havde tænkt på det, hvis ikke jeg havde nævnt det. Hun meldte sig ind. Og hun er stadig medlem,” fortæller Monia.

Hun påpeger, at FOAs faggrupper ikke er de bedst betalte i landet, så hvis et løntjek kan hjælpe med i det mindste at give et FOA-medlem den løn, vedkommende bør få, så er det godt givet ud. Og med flere års rutine tager det hende ikke lang tid.

”En ukompliceret lønseddel – det kan være en dagvagt på 35 timer, der ikke tager ekstravagter – kan jeg gennemskue på fem-seks minutter. Men de er lidt kedelige,” siger hun og tilføjer om løntjek generelt:

”Jeg synes, det er megasjovt! Men jeg er også sådan én, der elsker at sidde og nørde med tal og sådan.”


Sådan læser du en lønseddel og laver et løntjek

Hvor står min erfaringsdato? Hvad med grundlønnen? Lokale tillæg? Pension?

Når du skal lære at lave løntjek, skal du først og fremmest lære at overskue en lønseddel. På det offentlige arbejdsmarked bruger man to forskellige systemer, og FOA har lavet udførlige guides til begge. Find dem her:

Vejledning i Silkeborg Datas (SD) lønsedler

Vejledning i KMD's lønsedler - "gammelt lønsystem"

Vejledning i KMD's lønsedler - "Opus"

Grundlæggende er det de samme elementer, der fremgår af privatansattes lønsedler, men de kan se ud på mange forskellige måder, hvorfor det ikke er umuligt på samme måde at lave en guide. 

Herudover kan du støtte dig til denne løntjekguide, som trin for trin gennemgår, hvordan du laver et løntjek:

Guide til løntjek (ansatte på offentlig overenskomst)

Guide til løntjek (ansatte på privat overenskomst)