- Ansatte på offentlig overenskomst

Flere på fuldtid - gennem dialog og konkrete tiltag

Det er et fælles ansvar, at flere medarbejdere i kommunerne går op i tid. Sådan lyder det fra KL og Forhandlingsfællesskabet, der har taget initiativ til indsatsen "En fremtid med fuldtid". 

Ved overenskomstforhandlingerne i 2018 aftalte organisationerne i Forhandlingsfællesskabet og KL at sætte en indsats i gang om at få flere op i tid eller på fuldtid på de kommunale arbejdspladser. 

”En fremtid på fuldtid” bliver indsatsen kaldt og omdrejningspunktet for den er et tæt samarbejde med 26 nøglekommuner. I samarbejdet arbejdes der med forankring i MED og med workshopforløb på udvalgte arbejdspladser. 

På workshopforløbene vil lokale ledere, tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdere give deres bud på fordele, barrierer og løsninger på, hvordan flere medarbejdere kan arbejde flere timer på deres arbejdsplads.

Derfor skal flere op i tid

Lige nu er det sådan, at 40 procent af medarbejderne i kommunerne er på deltid, og det er endnu flere, når det gælder rengøring og ældre- og sundhedssektoren. Her arbejder 8 ud af 10 på deltid.

Men samtidig er det svært for kommunerne at finde medarbejdere nok til opgaverne. Og problemet bliver større, når der kommer flere børn og flere ældre, der har brug for velfærdsydelserne, og mange kommunale medarbejdere går på pension.  

At være på deltid er nogle gange selvvalgt, andre gange ikke. Uanset hvad, har det stor betydning for medarbejdernes livsindkomst og pensionsindbetalinger.

Det er vores fælles ansvar – både medarbejderes, arbejdsgiveres og tillidsvalgtes – at flere går op i tid. Og der skal dialog og konkrete tiltag til, lyder det fra KL og Forhandlingsfællesskabet. For det er ikke så ligetil for hverken arbejdsgivere eller ansatte. 

 

Video om myter omkring fuldtid

Som led i indsatsen ”En fremtid på fuldtid” har KL og Forhandlingsfællesskabet netop delt en video, der skal gøre op med nogle af de myter, der kan være bremseklodser for, at flere kommer på fuldtid. Du kan se videoen øverst her på siden. 

 


Læs meget mere om indsatsen " En fremtid på fuldtid" her 

Her får du KL og Forhandlingsfællesskabets fælles anbefalinger til hvordan I i MED kan drøfte deltid-fuldtid 

Og her er flere redskaber til MED-repræsentanter og tillidsvalgte til arbejdet med en lokal fuldtidsindsats