Desperat mangel på medarbejdere truer ældreplejen
Næsten hvert andet forsøg på at rekruttere social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter ender forgæves. Der er brug for flere faglærte og en ny tilgang til ældreplejen, mener FOA.
Knap 14.000 gange har arbejdsgivere søgt forgæves efter en social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent fra december 2020 til maj 2021. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det svarer til, at næsten hvert andet forsøg mislykkes.
”Det her er dybt alarmerende. Arbejdsgiverne skriger på faglærte medarbejdere i ældreplejen, i psykiatrien og på sygehusene. Og problemet ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden, hvor der kommer flere ældre og nogle store årgange forventes at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet,” siger sektorformand i FOA Torben Hollmann.
Værst ser det ud for arbejdsgivere, der søger social- og sundhedsassistenter, her ender 48 procent af rekrutteringsforsøgene forgæves, mens det for social- og sundhedshjælpere sker i 44 procent af tilfældene.
”Det er kritisk for både de ældre og syge, som er afhængig af den hjælp, social- og sundhedsmedarbejderne kan give og for medarbejderne, der må se langt efter nye kolleger og derfor oplever, at deres arbejdsvilkår bliver forringet,” siger Torben Hollmann.
Han peger på flere ting, der skal til, hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at imødekomme behovet for uddannet arbejdskraft.
”Først og fremmest bør alle arbejdsgivere på det her område formulere en strategi for at tiltrække og fastholde flere uddannede til området. Der skal ske en massiv opkvalificering, så vi får nogle af de mange ufaglærte, arbejdsgiverne har trukket på, ind på uddannelserne. Den massive mangel, vi ser nu, er et produkt af mange år, hvor optaget på social- og sundhedsuddannelserne har været for lav."
"Med den nye praktikpladsaftale fra i sommer har vi garanteret minimum 9.000 lærepladser i 2022-2026 og samtidig en praktikpladsgaranti, som betyder, at alle kvalificerede elever, der i 2021 og 2022 søger ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent, har en læreplads, når de har afsluttet grundforløbet. Nu ligger der et stort ansvar hos alle parter om at få så mange ind på uddannelserne som muligt.”
”Frafaldet på uddannelserne skal også minimeres, så vi kan sikre, at dem, der starter på uddannelsen også fuldfører den. Og så skal vi helt grundlæggende tænke ældreområdet på en ny måde for at kunne tiltrække og fastholde flere på området. Det betyder mere ansvar og frihed til den enkelte medarbejder og borgeren – ikke ydelsen – skal være i centrum,” siger Torben Hollmann.