Flere børn får ulighed i vuggegave
Andelen af børn, der vokser op i lavindkomstfamilier, er på få årtier steget stejlt, og 2022 bliver et bekymrende magert år for dem. Vi må sætte ind mod den stigende ulighed, som siver ned til børnene.
Madpakkerne i skolen og børnehaven er nok begyndt at afspejle det, der sker i stor skala landet over lige nu. Måske er müslibaren ikke mere med. Skolemælken er meldt fra. For selv om krig og stigende priser på hvede, naturgas og olie hører til i de voksnes verden, rammer økonomiske kvaler også familiens yngste.
Når frugt, grønt og rugbrød pludselig koster langt mere, kan det ses og mærkes blandt de børn, hvis forældre har en lav eller ingen indkomst.Ikke alle mærker de stigende priser klart endnu. Uligheden stiger nemlig i Danmark, så hos nogle gør det stadig mest ondt på aktieporteføljen. Men dem, der ligger nederst i indkomstgrupperne, de mærker hver dag, at pengene rækker til mindre og mindre. Imens bare vokser uligheden mellem de højt- og lavtlønnedes muligheder i tilværelsen.
Allerede inden priserne steg med raketfart, gjorde FOA-medlemmer inden for det pædagogiske område anskrig på børnenes vegne. I en medlemsundersøgelse fra september peger hver anden på, at uligheden blandt de børn, de arbejder med, og deres forældre inden for de seneste fem år er steget. Kun hver fjerde var uenig.
Siden da er forældrenes løn på rekordtid blevet endnu mindre værd. De seneste udregninger lyder, at mens inflationstallet i februar lød på 4,8 pct., så stiger lønnen for FOAs faggrupper kun med 2 pct. i 2022.
Lavindkomstfamilierne er hårdt pressede nu. Mennesker, som hver dag pukler i et helt almindeligt arbejde, har mere og mere vanskeligt ved at få midlerne til at række. Det sørgelige er, at andelen af børn, som vokser op i lavindkomstfamilier, er vokset kolossalt inden for de seneste årtier.
Næsten en tredobling er der sket fra 2,6 pct. af børnene i 1995 og til nu 7,4 pct., svarende til 83.000 børn. Det viser tal fra Finansministeriets Ulighedsredegørelse fra december.
Sidste år levede hele 69.000 børn i Danmark i det, FN definerer som økonomisk sårbare familier. Det fremgår af Levevilkårsundersøgelsen 2021 fra Danmarks Statistik. Endda er der tale om et fald sammenlignet med året forinden, som skyldes regeringens midlertidige børnetilskud og den ekstraordinære udbetaling af feriemidler.
Hvad skal vi så ikke frygte bliver udviklingen, når selv det at fylde en indkøbskurv er blevet en udfordring? Vi ved fra Egmontrapporten, der blev udgivet i december, og som indeholdt børns egne hjerteknugende fortællinger, men også fra anden forskning, at børn ganske tydeligt mærker, når familien er økonomisk presset.
De undlader at deltage i sociale arrangementer. De får dårligere resultater til nationale test. De går ikke til fritidsaktiviteter. Og selv om Ydelseskommissionen har foreslået, at der med et fritidstillæg kan gives hjælp til børn fra trange kår til netop at gå til sport eller andre aktiviteter, så lader der til at være så lang vej til en konkret realisering af idéen, at jeg frygter, at masser af de børn når at vokse ind i de voksnes rækker og derfor uden for rækkevidde af det tilbud, før det bliver virkelighed. Hvis forslaget vel at mærke overhovedet vedtages.
Apropos de voksnes rækker: Flere af børnene vil bære familiens lave indkomst med sig ind i deres eget voksne liv. Hvert tredje af de børn, som vokser op i den fattigste femtedel af befolkningen, får aldrig selv brudt med den sociale arv og bliver fastholdt i samme lave indkomstgruppe.
Det pædagogiske personale i landets dagtilbud, i skoler og fritidsordninger gør hver dag deres bedste for at hjælpe børn til at trives og udvikle sig. Men har et barn brug for en særlig indsats, er der ofte ikke de nødvendige ressourcer, og hvis der er brug for hjælp udefra, er den både utilstrækkelig og kommer for sent. Det skal der selvsagt rettes op på.
Men vi skal også indse, at der er behov for, at vi starter et andet sted.
Vi skal løfte forældrene. Vi skal give dem bedre forudsætninger for at have en tilværelse, hvor de ikke er så presset økonomisk, at det smitter af på børnene og deres muligheder. Vi skal løfte fra bunden. Fordi mere lighed løfter os alle. Ikke mindst vores børn.
Bragt i Jyllands-Posten, den 2. april 2022