Pressemeddelelse

Danskere mest frivillige

Med 45 procent, der arbejder frivilligt, indtager Danmark førstepladsen i ny EU-undersøgelse. På anden og tredjepladsen ligger Sverige og Finland. Det viser, at velfærdsstat og frivilligt arbejde understøtter hinanden, mener FOA.

De nordiske velfærdsstater ligger i top, når det kommer til borgernes frivillige arbejde. Det viser en undersøgelse af alle EU's medlemslande, som EU's agentur EUROFOUND har gennemført. Undersøgelsen viser, at 45 procent af danskerne deltager i frivilligt eller velgørenhedsarbejde.

”Undersøgelsen viser, at en stor og velfungerende velfærdsstat ikke står i modsætning til frivilligt arbejde, tværtimod,” siger Dennis Kristensen, som er formand for FOA

De danske frivillige er i undersøgelsen skarpt forfulgt af befolkningen i to andre skandinaviske velfærdsstater nemlig Finland, hvor 44 procent arbejder frivilligt, og Sverige, hvor 43 procent gør det. EU gennemsnittet er lige over 20 procent.

”Folks vilje til at arbejde frivilligt hænger sammen med deres overskud i hverdagen. Derfor er det ikke overraskende, at jo bedre fungerende et samfund, man lever i, jo lettere er det at få overskud til at arbejde frivilligt,” mener Dennis Kristensen og fortsætter:

”Undersøgelsen understreger også, at snakken om at danskerne skulle være blevet egoister med et forbruger-forhold til velfærdsstaten er vildt overdrevet. Vi vil faktisk gerne hinanden.”

Dennis Kristensen ser ingen modsætning mellem det frivillige arbejde og en professionel omsorg for borgerne.

”Så længe man sikrer et solidt fagligt grundlag, er det frivillige arbejde et fantastisk supplement. Det gælder både på vores områder og for eksempel i den lokale fodboldklub og genbrugsbutik. De initiativer ville ikke findes uden frivillige, fordi de ikke er offentlige kerneopgaver, men Danmark ville være et fattigere samfund uden dem,” sige Dennis Kristensen.

Undersøgelsen fra EUROFOUND er gennemført i anledning af at 2011 er udråbt til EU's frivillighedsår.