Kviktest i næse
Flere partier er bekymrede for kommende udbud af test og vacciner. FOA deler den bekymring.
Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Udbudsregler må ikke stå i vejen for folkesundheden

Nogle opgaver er for vigtige til at være omfattet af normale udbudsregler, mener Thomas Enghausen.

Nogle opgaver skal kunne undtages de normale regler for offentlige udbud. Det mener næstformand i FOA Thomas Enghausen.

For få dage siden blev kontrakten mellem de danske regioner og den private leverandør SOS International revet over efter blot én uges drift efter flere eksempler på kritisable forhold på testcentre, der blev drevet af underleverandøren Medicals Nordic.

”Udbuddet udstiller mange af de fejl og mangler man kan begå med det nuværende system, hvis opgaver skal tvinges i udbud, selvom det offentlige eller den leverandør, der hidtil har haft opgaven, klarer det strålende.” 

”Det her er så vigtig en opgave – det må være kernen i vores sundhedsvæsen at sikre folkesundheden. Det er helt til hest, at dårlige udbudskrav kommer til at spænde ben for den teststrategi, der er lagt,” siger Thomas Enghausen.

Brug for stabil drift

Flere af Folketingets partier udtrykte tirsdag aften bekymring om et kommende udbud, der nu skal afgøre, hvem der fremover skal løse opgaven med at kvikteste danskerne – og et eventuelt udbud, der kommer til at bestemme, hvem der skal vaccinere. Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti foreslår, at opgaven hjemtages. En bekymring, som næstformanden deler.

”Nu handler det om tillid, sikkerhed og tryghed i teststrategien. Det vi har set med SOS International må på ingen måde gentage sig. Vi skal som samfund kunne have fuld vished for stabil og sikker drift i teststrategien. Så må Folketingets partier bruge de undtagelsesbestemmelser der er i udbudsloven, og for en gangs skyld vægte kontinuerlig drift over komplekse udbudsregler.” 

”Vi ved at kompetencerne til både at teste og vaccinere er i det offentlige. Jeg ville være meget tryggere ved, at regionerne og kommunerne løser den opgave. Det værst tænkelige scenarie er, at myndighederne ikke lærer af sine fejl og blindt gentager fejltagelserne fra sidst,” siger han.

Ensidigt fokus på prisen

I december kunne Region Midtjylland, som har styret udbuddet løfte armene over hovedet, da et udbud af opgaven med at kvikteste for COVID-19 sluttede med en regning, der lød på en tredjedel af det, regionerne hidtil havde betalt for at få løst opgaven med kviktest.

”Allerede her går det galt. Regionerne har tildelt opgaven efter, hvem der kunne løse opgaven billigst – ikke bedst. Vi har set adskillige eksempler på blandt andet kommuner, der tildeler for eksempel ældreplejeopgaver til urealistisk lave priser med enten konkurs eller dårlig kvalitet til følge. Myndighederne burde være klogere.”

”Det er et generelt problem, når det offentlige sender opgaver i udbud. Den ensidige fokus på prisen er skadelig for trygheden og sikkerheden i velfærdsopgaverne,” siger Thomas Enghausen.

I stedet burde regionerne have vægtet kvaliteten højere i udbuddet og ladet virksomhederne konkurrere om kvalitet i stedet for pris, mener han.