DK-Pleje A/S bil
Det er DK-pleje, der selv forlader Gentofte Kommune.

DK-pleje stopper ældrepleje i Storkøbenhavn

Det skandaleombruste plejefirma DK-Pleje trækker sig nu af Gentofte Kommune, hvor man har leveret ældrepleje til senest 36 borgere. Det sker pr. 31. januar 2017 – og dermed er firmaet ude af alle de seks storkøbenhavnske kommuner, hvor firmaet har drevet en stærkt omdiskuteret form for ældrepleje.

Det er DK-pleje, der selv forlader Gentofte Kommune. Det sker efter kommunen tidligere har givet virksomheden bøder på et sekscifret beløb og senest krævet ekstrabetaling til firmaets medarbejdere, fordi firmaet ikke har levet op til kommunens krav om arbejdsklausuler. Gentofte Kommune har krævet, at DK-Pleje giver løn- og arbejdsvilkår på samme niveau som den toneangivende overenskomst på området – og kommunen har her henvist til overenskomsten mellem FOA og Dansk Erhverv.

FOA har haft en lovlig varslet konflikt kørende mod selskabet siden 1. september med krav om overenskomst. Virksomhedens svar var at lave en kristelig virksomhedsaftale, der underbyder de løn- og arbejdsvilkår, der er i FOAs overenskomster på det private plejeområde. Men Gentofte Kommune har altså nu krævet aflønning på normale overenskomstmæssige vilkår.

”Vi er rigtig godt tilfredse med den foreløbige udgang på sagen,” siger forbundsformand Dennis Kristensen.

”Men vi opretholder naturligvis konflikten, indtil vi er sikre på, at det er helt slut med firmaets fifleri, fup og underbydning af overenskomst-systemet. Og vi står klar med et nyt konfliktvarsel, hvis virksomheden vil iføre sig nye klæder eller nyt navn,” siger Dennis Kristensen.

Konflikten betyder fortsat, at ingen medlemmer i FOA må arbejde eller søge arbejde i DK-Pleje frem til 31. januar 2017. Og FOA har sammen med LO-fagbundene 3F, HK og Dansk Metal også iværksat en såkaldt blokade. Det betyder, at ingen medlemmer af disse forbund må levere varer eller tjenesteydelser til DK-Pleje, så længe der er konflikt.

Der har været en stribe af skandaler i DK-Plejes kølvand. Der har været dusinvis af sager med underbetaling, manglende tillæg og arbejdstid langt ud over det sædvanlige. Fagbladet FOA har dokumenteret omfattende fusk med firmaets kørelister. Og der har også været en række eksempler på stærk mangelfuld pleje. Firmaet blev smidt ud af  Høje-Taastrup Kommune efter en grim sag, hvor en ældre svagelig mand sad 16 timer i urin og afføring. I Lyngby havde DK-Pleje i modstrid med kontrakten med kommunen ingen autoriseret sygeplejerske ansat.