En dreng hjælper en anden dreng til at komme op i et shelter.
Billedet er fra en videosekvens, som dagplejer Vibeke Clausen har optaget. Stinus (th.) bliver af Vibeke opmuntret til at hjælpe sin ven Magnus op i shelteret. Glæden er stor, da det lykkes. Se klippet længere nede på siden.
Foto: Vibeke Clausen

Dagplejer får aha-oplevelser af video

Vibeke Clausen er blevet endnu dygtigere til sit arbejde, efter hun er begyndt at bruge video til at analysere på samspillet med børnene.

Hun filmer. Hun reflekterer. Og hun prøver hele tiden at blive klogere på samspillet med børnene.

For Vibeke Clausen, der har været dagplejer i 21 år i Silkeborg Kommune, har det været en øjenåbner af de store at se sig selv på levende billeder.

Gennem de seneste to år har hun jævnligt optaget små film af børnene i forskellige situationer. Materialet har hun brugt i ’Barnet i Centrum’, et forskningsprojekt under Aarhus Universitet, der har kørt de seneste to år.

Video lyver ikke
”I starten var det en stor overvindelse at se mig selv på video. Men det har været et fantastisk redskab til at skærpe mit blik for, hvad børnene er optaget af. Video lyver ikke, og her bliver det bare så tydeligt, at jeg ikke altid har set, at et barn har gang i noget andet end det, jeg selv er optaget af,” siger Vibeke Clausen til Fagbladet FOA.

Især er Vibeke blevet mere bevidst om at holde sig selv lidt mere tilbage.

”Jeg forsøger hele tiden at justere mig selv i forhold til børnene – sådan at jeg er klar til at hjælpe og give små udfordringer, men uden at overtage for meget med mine forslag og fortolkninger.”

Guider børn til at hjælpe hinanden
Et af Vibeke Clausens videoklip blev vist på Barnet i Centrums afslutningskonference i december. En sekvens, der viser, hvordan små børn ’vokser’, hvis de bliver set og opmuntret af en nærværende voksen. 

 
På klippet ses blandt andet, hvordan Magnus har svært ved at komme op i et shelter. Vibeke opfordrer vennen Stinus til at hjælpe. Han går straks i gang og prøver på forskellige måder: med en hånd, så begge hænder og på Magnus ryg.

”Stinus gør sig erfaringer med at hjælpe et andet menneske. Han erfarer, at tingene ikke altid lykkes i første omgang, men har modet til at fortsætte. Mine ord og stemmelejet tydeliggør, hvad de to venner har gang i og opildner dem til at fortsætte deres anstrengelser. Jeg anerkender Stinus for den store indsats, og han tager tydeligvis imod ved i velvære at strække sine arme op mod loftet. Han får den gode udviklende følelse af, at noget lykkes.”

”Magnus oplever sin ven blive ved med at hjælpe sig. Da Stinus slipper Magnus, har han indgydt så meget mod i Magnus, at han faktisk kommer op ved egen hjælp. Og nu da den første forhindring er overstået, så har han mod på den næste: At hoppe ned! Mit hjerte er rørt,” lyder Vibeke Clausens kommentar til en af situationerne på filmklippet.

Udvikler sociale kompetencer
For hende er det netop den slags sociale kompetencer, hvor man hjælper hinanden og lærer hvem man selv er, og hvem de andre er, der er så vigtige at få udviklet.

”Det er mere vigtigt end for eksempel at kunne farverne.”

Ud over til egen læring bruger hun også videoklippene til to-årssamtaler med forældrene, så de får et indblik i, hvordan hun arbejder med for eksempel læreplanstemaerne.

Du kan se mere video med Vibeke Clausen og hendes dagplejebørn på Landskonferencen Kvalitet i dagplejen, der holdes 20.-21. april 2015 på Nyborg Strand.

Læs mere om konferencen.