Naturdagplejer Lotte Damm Grevsen sidder foran en musikvæg, hun har lavet ud af genbrugsting. Tre børn er i gang med at afprøve den.
Naturdagplejer Lotte Damm Grevsen gør meget ud af at lære børn om genbrug. Her er det gamle gryder, grydelåg og emaljekopper, der er blevet brugt til en musikvæg.
Foto: Lene Esthave

Dagplejer: Genbrug giver opfindsomme børn

Naturdagplejer Lotte Damm Grevsen skaber nye legeredskaber ud af genbrugsting og lærer børnene at passe på naturen.

Hvorfor købe nyt, når man kan få en fest ud af opskårne plastikflasker, en vandbane af tagrender og hjemmesavede træblokke?

Det er filosofien hos Lotte Damm Grevsen, der arbejder som gæstedagplejer i Sønderborg Kommune.

Hun er natur- og musikdagplejer og er ved at uddanne sig til ’Spring Ud i Naturen’-ambassadør via Friluftsrådet og har været med til at afprøve aktiviteter, som formidler miljø og bæredygtighed til førskolebørn.

Sorterer affald
Hos Lotte Damm Grevsen er børnene blandt andet med til at sortere affald.

"Det er ligesom en puttekasse for små børn. De øver sig i at finde den rigtige plads til tingene, men de forstår selvfølgelig ikke den dybere mening. Når de bliver større, tror jeg, de vil huske det og tænke: 'Nå, det var derfor'!"

Med jævne mellemrum tager Lotte Damm Grevsen børnene med til genbrugspladsen for at hente låger fra vaskemaskiner. De piller glasskålen ud, maler på den, hærder den i ovnen og giver den som en flot gave til forældrene. Processen følges op med en lille bog om forløbet, så barnet kan vise, hvordan de gjorde.

Obs på sikkerheden
"Genbrugsting kræver, at man er ekstra opmærksom på sikkerheden, for de er jo ikke afprøvet og mærket, som købt legetøj er. Men der er god læring i at lave sit eget legetøj, og jeg tror, der kommer opfindsomme børn ud af det," siger naturdagplejeren.

Som gæstedagplejer har hun ikke en fast børnegruppe, så det er ikke altid muligt at lave længere forløb om bæredygtighed.

"Men mine gæstebørn kender mig. De ved godt, at vi samler affald op, og at vi husker at slukke lyset. Jeg synes, det er så vigtigt, at børn kommer til at holde af naturen og lærer at passe på den.”

Tips fra Lotte – hvordan kasserede ting kan genopstå som nyt legetøj:

  • Der kan komme de sødeste sokkedyr ud af aflagte sokker fyldt med indhold fra en gammel dyne.
  • En tom dåse med en ballon som trommeskind kan give en fin lyd.
  • Rengjorte mælkekartoner kan bruges til terninger, skamler, fuglefoderhuse og til at så frø i.

70 bæredygtige aktiviteter
I bogen ‘Bæredygtighed i børnehøjde’ er der ideer til 70 aktiviteter, som formidler miljø og bæredygtighed til førskolebørn. Den er udgivet af Friluftsrådets Grønne Spirer og kan downloades gratis.