Stor usikkerhed om redningsberedskab

Hvis der sker en stor ulykke eller et terrorangreb i Danmark, så er beredskabet lige nu ikke godt nok. Det var hovedbudskabet på landsmødet for brandmænd.

Landsmødet for brandmænd blev holdt i den højeste bygning i Århus på årsdagen for terrorangrebet i USA den 11. september 2001, og beredskabet ved natur- og miljøkatastrofer samt terror var et varmt emne ved paneldiskussionen.

Beredskabet er lige nu ikke godt nok, og de kommende besparelser vil ikke gøre det bedre, mente deltagerne.

Nye besparelser på vej
Beredskabet i Danmark er lige nu delt op i 87 beredskabsenheder og koster årligt ca. 1,6 milliarder kroner.

Finansministeriet har besluttet, at der samlet skal spares 200 millioner kroner årligt på landsplan, og så skal antallet af beredskabsenheder ned på maksimalt 20 enheder.

Men de nye besparelser på beredskabet skal tænkes godt igennem, inden en ny struktur med færre beredskabsenheder bliver vedtaget, mener FOA.

”Hvis man ikke sørger for at tænke det ordentligt igennem, så man har det rette materiel og mandskab, så er det jo borgerne, det går ud over, og det appellerer vi kraftigt til ikke sker,” sagde Reiner Burgwald, formand for FOAs teknik- og service sektor.

Danmark ligger lavt
Lige nu bruger Danmark 45 euro pr. indbygger pr. år på brandvæsnet. Efter besparelserne bliver det lavere. I Tyskland er det 48 euro, i Holland 66, i Sverige 76, i Norge 74 og endelig Finland, der topper listen med 93 euro pr. indbygger pr. år.

Den nye beredskabsplan skal være på plads senest d. 1. januar 2016.