Kvinde laver mad i køkken
Helle Maintz har opbakning til madordningen fra både forældre og pædagoger. Men hun ønsker sig en anden ansættelsesform, så forældrene ikke skal stemme om hendes job hvert andet år.
Foto: Jørgen True

Godt 500 køkkenjob i fare

Helle Maintz en én af de mange køkkenansatte, der risikerer at miste jobbet, når forældre snart skal stemme om madordninger i daginstitutioner.

Godt 500 FOA-medlemmer ved ikke, om de er købt eller solgt, når forældrene i løbet af efteråret stemmer, om deres barn skal have mad i daginstitutionen. Stemmer de nej, betyder det, at køkkenpersonalet bliver afskediget.

Den tidligere regering lovede alle børn et sundt måltid i daginstitutionen, men efter et kaotisk politisk forløb endte det med, at forældrene hvert andet år skal stemme om det.

Købt eller solgt?
En af dem, der er på valg, er køkkenleder Helle Maintz. Hun arbejder i daginstitutionen Svalen i Køge, hvor der heldigvis er god opbakning til madordningen.

“Men jeg har det rigtig, rigtig skidt med, at vores job skal til afstemning på den måde. Det er bestemt ikke fedt, og i dagene op til afstemningen kan jeg godt være nervøs,” siger hun.

Køge Kommune burde efter Helle Maintz’ mening gøre det til en kerneydelse, så hun og kollegerne ikke skulle igennem den nervøse periode hvert andet år.

Stigende opbakning
På det seneste møde for køkkenledere i kommunen var mange af Helle Maintz’ kolleger meget nervøse for valget, men indtil nu har ingen forældre i Køge Kommune valgt madordningen fra, hvis de har en køkkenmedarbejder i institutionen.

“Opbakningen til madordningen har faktisk været stigende, fordi der breder sig den holdning blandt forældrene, at det er den rigtige løsning,” siger hun.

Urimelige vilkår
“Det er urimelige ansættelsesvilkår. Uanset hvor godt og vigtigt et arbejde man udfører og bidrager til, at børn får sund mad og viden om mad, risikerer man hvert andet år at blive valgt fra,” siger Gina Liisborg, formand for FOAs Kost- og Servicesektor.

Kun i seks kommuner er frokost i institutionen en del af kerneydelsen for alle børnene, i 24 andre kommuner får kun vuggestuebørnene mad. I resten er der enten ikke noget reelt tilbud eller forældrene skal stemme om det hvert andet år.