Jan-Erik Hansen, tidligere socialfaglig medarbejder, nu førtidspensionist, ved papirstak på skrivebordet.
Papirbunkerne er vokset og vokset i de otte år, det tog at få anerkendt Jan-Erik Hansens psykiske arbejdsskade.
Foto: Heidi Lundsgaard

Svært at bevise jobskader på psyken

Selv om arbejdsmiljøet bliver værre, og flere bliver syge af det, er det tæt på umuligt at få anerkendt en psykisk arbejdsskade.

Plejer Jan-Erik Hansen har efter mere end otte års kamp netop fået anerkendt, at et arbejdsliv med vold, trusler og dårligt samarbejde betød, at han udviklede en depression.

Han er en sjældenhed, for hver gang 25 FOA-medlemmer anmelder en psykisk arbejdsskade er der bare ét af dem, der får den anerkendt.

Læs Jan-Eriks historie: Million-erstatning for trusler og konflikter

Markant stigning
FOAs afdelinger melder om et stigende antal henvendelser fra medlemmer med psykiske problemer. Flere henvises til arbejdsmedicinske klinikker, og et øget antal sager anmeldes som arbejdsskader.

”Vi kan se en markant stigning i antallet af psykiske arbejdsskadesager,” siger faglig medarbejder i FOA-Odense Beate Lange til Fagbladet FOA.

Hun ser medlemmer med selvværdet i opløsning, som er kede af det og angste, og som ofte har søvn- og hukommelsesproblemer. De har typisk haft konflikter med leder, kolleger eller voldsomme borgere, blandt andet på grund af arbejdspres.

Manglende viden
”Medlemmerne har ofte oplevet noget ekstremt grænseoverskridende. Men vi får som regel afvist sagerne med henvisning til, at der mangler lægelig dokumentation for sammenhængen til sygdommen,” siger Beate Lange.

Det bekræfter Hanne Rathsach, chef i Arbejdsskadestyrelsens Center for Erhvervssygdomme. Og hun kan sagtens sætte sig ind i følelserne hos den tilskadekomne, der får afvist sin oplevelse af, at arbejdet har skylden for sygdommen.

”Men vi mangler forskning og dermed tilstrækkelig viden, om det er de arbejdsmæssige belastninger, der kan føre til disse sygdomme. Vi står typisk med en enkelt persons version af hændelser, som det kan være svært at få dokumenteret fra andre,” siger hun.

Forværret arbejdsmiljø 
I en ny undersøgelse blandt 1862 FOA-medlemmer oplyser omkring halvdelen (47 procent), at deres arbejde er stærkt følelsesmæssigt belastende. Tidligere undersøgelser viser, at flere FOA-medlemmer oplever, at de har et dårligt arbejdsmiljø. I 2010 var det 28 procent, i 2013 41 procent.

Inger Bolwinkel, forbundssekretær i FOA, vil have gjort noget ved problemerne.

”Det er helt uacceptabelt, at flere og flere bliver psykisk syge af deres arbejde. Den udvikling skal stoppes. Men når skaden er sket, må der være en realistisk mulighed for at få den anerkendt.”

Læs mere: Undersøgelsen ”Følelsesmæssig belastning i arbejdet”