Er du offer eller kriger?

755 dagplejere, dagplejepædagoger, ledere og konsulenter var 19.-
20. juni samlet til Landskonference "Kvalitet i dagplejen" på Nyborg Strand.

Dagene bød på oplæg fra blandt andre forsker Bente Jensen om socialt udsatte børn i dagplejen, forsker Erik Sigsgaard om mindre skældud og forskningschef Bo Ertmann om konflikter eller mangel på samme mellem forældre og personale i daginstitution og dagpleje.

Psykolog og foredragsholder Margrethe Brun Hansen afsluttede torsdagens program med en forrygende peptalk om at være kriger eller offer, når moderne forældre stiller med deres spørgsmål og krav. Om man tager ansvar og handler eller fralægger sig ansvaret og påtager sig martyrrollen. Et oplæg, der trak adskillige latterkramper ud af
forsamlingen.

Jeanette Nørgaard Olsen, Vejle Nord, dagplejer i 10 år:

”Margrethe Brun Hansen var vanvittig god. Man kunne virkelig kende sig selv i det med at være offer eller kriger. I stedet for at tænke, at det er irriterende, når forældre spørger om for eksempel børns sovetider, kunne man tænke, at det er en cadeau til dagplejen, at de spørger os til råds.”

Kirsten Hassing, Gribskov, dagplejer i 32 år:

”Det er første gang, jeg er på Landskonferencen, og det har været godt. Nogle af oplæggene var dog lidt kedelige med alle de tal og statistikker, men Margrethe Bruns foredrag om offer- og krigerrollen var fantastisk. Jeg tror, at jeg fandt ud af, at jeg er mere kriger end offer.”

Sussi Pedersen, Løkken, dagplejer i 4 år:

”Det er tredje gang, jeg er med på Landskonference, og det er rart at kunne følge med i de undersøgelser, som FOA får lavet – blandt andet den om konflikter med forældre. Jeg har prøvet at få en SMS om aftenen, hvor moren spurgte, hvad der var sket i dagplejen, siden hun ikke kunne få barnet til at sove. Men det gælder jo bare om at tage en løbende snak, inden småirritationerne vokser til konflikter.”

Lissa Nielsen, afdelingsleder, Vordingborg:

Jeg er glad for Landskonferencerne. De giver mulighed for at få genopfrisket mange ting. I år har det været fantastiske oplægsholdere. Jeg får ikke så meget ud af foredrag om tal og statistikker. Men en foredragsholder som Margrethe Brun er fantastisk. Med sin humor kan hun servere nogle provokerende sandheder. Vi kunne alle sammen genkende os selv i hendes beskrivelse af kriger- og offerrollen.