Sig ikke dit gamle job op, før I er enige om lønnen

En social- og sundhedsassistent står nu til en klækkelig lønnedgang, fordi hun glemte at spørge til lønnen i det nye job.

”Fredag ringede de og spurgte, om jeg ville komme til samtale, mandag var jeg til samtale, og onsdag fik jeg besked om, at jeg havde fået jobbet. Så skyndte jeg mig at sige op, så jeg kunne nå det med udgangen af måneden, og det var først, da jeg fik kontrakten en uge senere, at jeg opdagede, at jeg ville komme til at gå over 2000 kroner ned om måneden”.

Det fortæller en social- og sundhedsassistent, som vi kan vælge at kalde Frida.

Redaktionen kender Fridas rigtige navn, men hun ønsker af gode grunde at være anonym, for lige nu ved Frida nemlig ikke, om hun godkender ansættelseskontrakten.

Selvom fællestillidsrepræsentanten har haft held til at forhandle et ekstra tillæg, matcher Fridas løn nemlig ikke hendes gamle løn.

”Inklusive pension, er det rigtig mange penge, jeg mister. Havde jeg vidst, at jeg ville gå så meget ned i løn for det samme antal timer, havde jeg selvfølgelig ikke sagt mit gamle job op”, siger Frida.

Mange spørger ikke til lønnen

Frida er langt fra den eneste, der ikke har tænkt på at spørge til lønnen til en jobsamtale, fortæller Kisser Maak, som er fællestillidsrepræsentant på Herlev og Gentofte Hospital.

”Her på stedet ansætter vi hver måned ca. 8 social- og sundhedsassistenter. Hvis afdelingens lokale tillidsrepræsentant ikke deltager i ansættelsessamtalen, bliver der ikke talt om løn, med mindre ansøgeren selv bringer det op. Jeg har ret mange sager, hvor jeg må forsøge at følge op bagefter, fordi ansøgeren ikke har fremsat et lønkrav”, fortæller hun.

”Hvis man blev ansat i en privat virksomhed, ville man jo aldrig drømme om ikke at spørge til lønnen, men det gør folk ikke på samme måde i det offentlige. De tror, at lønnen automatisk følger med, men det gør den ikke nødvendigvis”.

Ingen vej tilbage

For Frida er der ingen vej tilbage. I hvert fald ikke til hendes gamle job, der allerede er slået op. Og endnu har hun ikke besluttet, om hun vil godkende den nye ansættelseskontrakt.

”Jeg kan jo godt vælge at tage jobbet og blive, indtil jeg finder et andet job. Men så bliver det jo lønnen her, der er udgangspunktet for forhandlingerne i et nyt job. Men siger jeg nej og melder mig ledig, koster det mig fem ugers karantæne i a-kassen”.

Én ting er Frida dog sikker på: ”Næste gang, jeg er samtale, er det første, jeg spørger om, hvad jeg får i løn”.

 

HUSK når du skifter job: 

  • Stil konkret krav til løn for kvalifikation og funktion
  • Dokumenter din erfaring og eventuelle kurser/efteruddannelse med et fyldestgørende CV
  • Tag fat i den lokale tillidsrepræsentant inden samtalen - og i hvert fald inden du siger dit gamle job op
  • Sørg for, at tillidsrepræsentanten har din ansøgning og dit CV. Du kan ikke regne med, at arbejdsgiveren sørger for det
  • Tillidsrepræsentantens mulighed for at hjælpe dig med at få den rigtige løn fra start er større, end hvis du først er indplaceret forkert.