Maddagen - historien bag

I 2013 besluttede FOA at arbejde for at gøre de små faggrupper mere synlige og sætte fokus på de problemstillinger vi har, og hvordan vores hverdag og udfordringer er.

Der blev derfor nedsat forskellige grupper, og en af dem omfattede køkkenmedarbejdere i daginstitutioner.

Jeg arbejder som køkkenmedarbejder i en daginstitution og laver mad til vuggestuebørn. Jeg var så heldig at komme med i køkkengruppen, hvor køkkenmedarbejdere fra hele landet er repræsenteret.

Meget blev vendt og drejet og diskuteret: arbejdsforhold, temadage, alene-arbejde, men især ordningen med valg hver andet år til frokostordning, syntes uretfærdig, utrygt og urimeligt overfor den ansatte.

Mange køkkenmedarbejdere er ansat under ”Den sunde frokostordning ” som blev indført i 2010 med det formål, at de 0-6 årige hver dag skulle have et sundt frokostmåltid. Efter en del politisk tovtrækkeri blev det besluttet, at forældrene skulle betale for denne ydelse, og at man i daginstitutionerne skulle stemme ordningen til eller fra, hvert andet år.

Det kom til at betyde, at mange køkkenansatte nu skal  ”vælges” til deres arbejde og hver andet år skal leve med den usikkerhed, om de stadig kunne/kan forsætte eller om forældre/forældrebestyrelsen havde fravalgt madordningen og dermed deres levebrød.

For at sætte fokus på især denne del af vores arbejdsforhold, blev der kastet et forslag op i luften: Tænk hvis alle institutioner i hele landet kunne servere det samme måltid mad og derved få skabt debat om vores arbejdsvilkår. Vi kunne fortælle om madens betydning, vores arbejde, spændende retter, gøre os synlige overfor forældrene og politikerne - altså sætte os og vores arbejde på dagsordenen og få lavet frokostordningen permanent.

Heldigvis syntes ledelsen i FOA også det var en god ide, og hermed var maddagen en realitet.

Opfundet og skabt af køkkenmedarbejdere i FOA.

Vi diskuterede retter, afprøvede maden og tog billeder der senere blev brugt i den første pjece.

Den første maddag blev afholdt i 2014. Her var der fisk på menuen, sidenhen har der været suppe, pitabrød med falafel, rugbrødsmadder, kartofler og her senest i år var rødbeden i centrum (rødbedebøffer, creme og brød)-

Jeg er super stolt over den proces, jeg som helt almindelig FOA -medlem og tillidsrepræsentant, har været en del af. At kunne få lov til at være med til skabe opmærksomhed på faglighed og arbejdsvilkår og møde opbakning, hjælpsomhed, engagement til at søsætte forslaget

Jeg har mødt andre kollegaer fra hele landet, oplevet udviklingen på maddagen, set den vokse fra en forsigtig start, hvor maddagen først skulle læres at kende, til i dag hvor maddagen omtales i aviser, radio og nyheder, og over 20.000 børn deltager.

At der er kommet fokus på børnemad og dens betydning er super godt. Madmod og madglæde er næsten blevet hverdagsord, og mange har fået erkendelsen af at børnemad er en rigtig vigtig opgave, der er med til at give de bedste forudsætninger for et langt og sundt liv.

Men - desværre er der ikke mere så meget fokus på formålet med maddagen: at synliggøre køkkemedarbejdernes arbejde og faglighed, at sætte ”madordningen” på dagsorden, både for at få flere til at vælge ordningen, men mest vigtigt at få gjort ordningen permanent, så ingen skal opleve at ”vælges" til deres arbejde af skiftende bestyrelser og forælder. Jeg håber, at det stadig er muligt for arbejdsgruppen at klarlægge og finde en varig  løsning, for til stadighed at synliggøre og tage emnet løbende op.

Mon ikke tiden er inde til en permanent frokostordningen med sunde og velsmagende måltider, lavet af køkkenmedarbejdere der er ansat på ordentlige arbejdsvilkår og sikret en ansættelse, på lige fod med alle andre.

 

Med venlig hilsen

Yvonne Herold

Tillidsrepræsentant