OK-15 - Så nåede de målstregen

Efter flere uger med hyppige møder ved forhandlingsbordet har FOA og KL indgået forlig.

De seneste dage er forholdene for langt de fleste af FOAs faggrupper i kommunerne forhandlet på plads. - Resultatet er uden det store uddannelsesprojekt, der skulle sikre ufaglærte en erhvervs-uddannelse. Især pædagogisk sektor var skeptisk, da nogle af deres medlemmer risikerede lønnedgang, og FOAs hovedbestyrelse afviste forliget i sidste uge. 

Prøvede med ”lille model”
Siden har FOA præsenteret arbejdsgiverne for en ”lille model”. Det var en fælles overenskomst med ret til uddannelse for ufaglærte i mange af FOAs faggrupper - men hvor det pædagogiske område er holdt helt ude.

Den model blev afvist af arbejdsgiverne. I stedet har man forhandlet om at bruge de 0,40 procent, der var afsat til forholdene for de enkelte faggrupper.

Mere til ufaglærte sosu'er
Resultatet er forskelligt fra faggruppe til faggruppe. Nogle har fået mere i lønningsposen oven i de generelle lønstigninger, der er aftalt i mere overordnede forhandlinger. Det gælder blandt andre de ufaglærte på sosu-området, der får en ekstra lønstigning på omkring 1.450 kroner om året.

Andre har fået større indbetaling til pension. Andre igen både løn- og pensionsstigning. For nogle grupper er en stor del af pengene brugt til at hæve tillæg for arbejde på skæve tidspunkter.

Mange grupper får forkortet den såkaldte pensions-karens. Det er den periode i starten af en ansættelse, hvor man ikke får pensionsbidrag indbetalt.

Afstemning snart
Hvad resultatet betyder for de enkelte faggrupper vil fremgå af OK15-temaet her på hjemmesiden - når den afstemning, som skal gennemføres blandt FOAs medlemmer, sættes i gang. 

Det forventes, at afstemningen starter mandag 23. marts. Fra det tidspunkt vil man kunne læse mere i detaljer om, hvad der er aftalt for de enkelte faggrupper.

Følg med på OK15-temaet her på hjemmesiden