Aldrig mere en Krystalnat

Fakkeldemo fredag 9. november kl. 17

Internettet er i stigende grad blevet det medie, hvor hadbudskaber vendt mod etniske, religiøse eller seksuelle mindretal får frit løb. Mange hjemmesider og blogs er oprettet alene med det formål at nedgøre og udstille medborgere, som tilhører et mindretal, og mange voldshandlinger følger i kølvandet på en hadefuld retorik. Hate speech er et internationalt kendt politisk og ideologisk ”våben” mod mindretal.

Når vi i år markerer Krystalnatten, er det med historiens øjne rettet tilbage på den hadpropaganda, som mindretal i Tyskland efter 1933 blev udsat for. Den kulminerede i Krystalnatten 9. november 1938 og endte med udryddelseslejrene og drab på millioner af jøder, romaer, kommunister, socialister, homoseksuelle og andre, som ikke passede ind i det nazistiske verdensbillede.

Den norske højreekstremistiske massemorders handlinger har vist, hvorledes hate speech på internettet er blevet dyrket, og hvordan hadet er blevet til vold.

Afsløringen i november sidste år af den tyske nationalsocialistiske undergrundsgruppe, som myrdede ni immigranter og en politibetjent, har også vist, hvad hadet mod mindretal kan føre til.

Nationalistiske grupper i Danmark spreder via deres hjemmesider hadefulde budskaber om andre menneskers oprindelse, livsvalg og livsform.

Hate speech er med til at flytte de sproglige grænser for, hvad der er acceptabelt.

Derfor lyder parolerne for vores Krystalnat-markering i år:

• Nej til hate speech!
• Beskyt mindretals ret til at være til!
• Aldrig mere en Krystalnat!

Mød op til fakkelmanifestationen på Nytorv i København fredag 9. november kl. 17.00 - 19.

Der vil være talere og musik. Hans Goldstein oplevede Krystalnatten i Wien 1938. Og med baggrund i Det Tredje Riges sprog taler redaktør Knud Lindholm Lau om, hvad hadefuld retorik kan føre til. Mødeleder er Anders Olesen, formand for Byggefagenes Samvirke i København.

Arrangør er Krystalnat-initiativet. Se det endelige program på: www.krystalnatten.dk