Ingen børn eller pædagoger er døde af min mad endnu

Der dufter dejligt i køkkenet, da vi besøger Anne Kramer i vuggestuen Sjællandshuse i Sydhavns-kvarteret. Ovnpladen oven på komfuret bugner af frikadeller med røde ’øjne’

- I dag serverer jeg kyllingefrikadeller - lavet på kyllingefars, rødbeder, gulerod, pastinak og krydderier - for de 44 børn i vuggestuen og personalet. Dertil pasta og rødbede-tzaziki med kun lidt hvidløg. Smag bare en frikadelle, siger køkkenmedhjælperen.

Opskriften har hun fået på kurset ”På forkant med sund mad”.

- Før ville jeg aldrig have tænkt i de her baner med mange, overraskende grøntsager blandet i kødretterne. Madhusets kursus-plan på Hotel- og Restaurant-skolen i Valby har givet mig mange opskrifter, som jeg nu bruger dagligt til at forny maden, gøre den sund - og fristende også for øjnene. Og børnene kan lide det, fortæller Anne Kramer.

- Når først man kommer på kursus, får man blod på tanden og prøver noget mere! For eksempel nogle spændende fiskefrikadeller med laks, rejer og havregryn (se opskriften til højre). Jeg er også begyndt selv at tilberede fiskefarsen. Det tager faktisk ikke mere tid - bare bland det hele sammen med en stavblender, så er den hjemme.

Har fået lyst til uddannelse
Anne Kramer er ikke uddannet til madmor. Hun kom tilfældigt ind i det, fordi hun godt kunne lide at lave mad. Hun har stået for vuggestuens mad i 2½ år og kan lide arbejdspladsen med de gode kollegaer. Tidligere var hun køkkenmedhjælper i fire år i en anden institution med dårlig stemning og hyppig udskiftning. Hun har også været fire måneder på Hvidovre Hospital.

- Jeg har ikke tidligere været på nogen kurser. Men nu har de tre kurser - på 2,3 og 5 dage - som led i projekt ”Sund mad” det seneste år givet mig lyst til uddannelse, siger den 37-årige køkkenmedhjælper.
Men selvfølgelig skal kursus passe ind i vuggestuens arbejdsrytme. For så skal andre tage opvasken og vasketøjet.

- Jeg laver så mad en uge frem, lette retter som kylling i karry og spaghetti med kødsovs - lige til at tø op.

Inspiration til ny mad
Anne Kramer har taget tre kurser på Københavns Madhus på Vesterbro. Nemlig computer og IT, ”Smagen i centrum” og ”Mad til småbørn - ernæring så det smager”.

- Jeg er ikke nogen computer-haj. Så vigtigt for mig at lære at bruge computer, hente oplysninger på internettet og skrive en opskrift og printe den ud.

- Madplanerne hver uge skriver jeg ikke på computer, for planen lægger jeg siddende ved et bord med opskrifter, kogebøger og meget andet. Så madplanerne må forældrene nyde skrevet i mine personlige kragetæer, griner Anne.