Hvem skal passe de gamle, hvis SOSU’erne søger om skilsmisse?

Hvem skal passe de gamle, hvis SOSU’erne søger om skilsmisse?

Hvem skal passe de gamle, hvis SOSU’erne søger om skilsmisse?

Hvis man er i et parforhold, er det vigtig at man anerkender, respekterer og forsøger at forstå hinanden. I disse år læner Frederikshavn Kommune sig op af en skilsmisse med de mange ansatte SOSU’er, som netop føler sig usynlige. Flere og flere privilegier bliver taget fra de ansatte, senest et lille, men symbolsk tillæg for frivilligt ekstraarbejde

Af Helle Bagh Jensen, Social- og sundhedsassistent og tillidsrepræsentant i ældreplejen, Frederikshavn Kommune

Der bliver drømt om utroskab og grønnere græs på den anden side, hos Frederikshavn Kommunes social- og sundhedsassistenter og hjælpere i disse år.

Den flotte, halvmuskuløse bejler, med glimtet i øjet, er de private vikarbureauer, som kan tilbyde bedre løn- og arbejdsvilkår end Kommunen.

Mange har allerede indsendt skilsmissepapirerne, og flere vil gøre det de kommende måneder i år. Årsagen er blandt andet, at Frederikshavn Kommune har svært ved at matche løn- og arbejdsvilkårene i det private, og samtidig fratage flere og flere privileger i det offentlige.

Senest eksempel er den ophørte betaling af 600 kroner, som SOSU’er får for at tage frivillige ekstravagter. Frederikshavn kommune og FOA havde ellers aftalt, at det frivillige ekstraarbejde, skulle udløse et tillæg på 600 kr. pr vagt, ud over det, der er aftalt i overenskomsten.

Det var en stor anerkendelse fra Kommunens side dengang i 2021, at de ville belønne deres medarbejdere for at få vagtplanerne til at hænge sammen, når de ansatte ellers havde fridage, i stedet for at benytte sig at eksterne vikarbureauer.

Denne aftale er nu ophørt, til stor forundring for rigtig mange medarbejdere som har gjort en forskel.

Ledelsens begrundelse for ikke at genforhandle aftalen er, at vagterne naturligt vil blive dækket af personalet, uanset om de får et ekstra tillæg eller ej, og at udbetalingerne derfor ikke er nødvendige.  

Det syntes jeg er frækt. Det er sikkert rigtigt at vagterne bliver dækket alligevel, da de ansatte har med borgere og deres kollegaer at gøre, med høj integritet og empati, som de ikke ønsker at efterlade i stikken.

Jeg ser det som en investering for ældreplejen, at vi belønner det faste personale, i stedet for at de flygter til andre områder, eller til vikarbureauer. Dette symbolske beløb kunne være en af gulerødderne for de ansatte.