7 gode råd om julefrokost

Når alkoholen går ind…
7 gode råd om, hvordan du kommer gennem julefrokosten, så du kan se dig selv og dine kolleger i øjnene mandag morgen

Det er højsæson for julefrokoster og indtagelse af snaps og øl. Skal du til julefrokost på din arbejdsplads, så tjek arbejdsmiljøkonsulent i FOA Charlotte Bredals 7 gode råd til, hvordan du undgår at gøre dumme ting, du fortryder dagen efter, hvis du har fået lidt over tørsten.

1. Pas på med at tale over dig

Man kender det godt. Efter et par glas, slipper man tøjlerne lidt og kommer måske til at tale over sig og sige ting, man fortryder dagen efter. Så hold lidt igen, det er svært at genoprette en tillid, der er brudt.

2. Hold mobilen i lommen 

Modstå fristelsen til at tage (lidt for) festlige billeder af kollegerne og lægge dem på Facebook. Det kan være sjovt, at du eller dine kolleger danser på bordene, men alle har forskellige grænser, og det kan være svært at fjerne billederne igen. 

3. Kys, kram eller rør ikke ved din kollega på upassende måde

Det kan opfattes som krænkende handlinger, og har du ikke samtykke, skal du lade være.  Selvom der er samtykke, kan det være svært at opretholde en god professionel relation med en kollega om mandagen, som man kyssede på dansegulvet om fredagen. 

4. Kys (absolut) ikke din chef/dine ansatte 

Din chef må ikke kysse dig eller udsætte dig for uønsket berøring. Ikke mindst fordi der er tale om et ulige magtforhold. Føler du dig intimideret, så sig fra - selv om det kan være svært - og kontakt din arbejdsmiljørepræsentant. 

5. Kom til skade - i rette tid 

Falder du på dansegulvet til julefrokosten, er der tale om en arbejdsskade, der skal anmeldes. Vrikker du om på Crazy Daisy klokken 02, hvor festen officielt sluttede klokken 24, ja, så er det ikke en arbejdsskade. 

6. Hyg dig!

Først og fremmest prioritér julefrokosten. Det er en perfekt lejlighed til at lægge ansvaret fra sig, tale mere uformelt og styrke dine arbejdsrelationer. 

7. Mød ædru op dagen efter 

Husk at sove den ud efter festen. Mød aldrig på arbejde med alkohol i blodet, heller ikke efter årets julefrokost. Det kan i værste fald ende med en fyringsseddel. 

Kilde: Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA.

(Artiklen er en opdateret og lettere redigeret version af artiklen i Fagbladet FOA ”7 råd om julefrokostfra 2017 af Nana Toft)